Hlavní obsah

Pro karlovarský festival připravuje Moser šestnáct Křišťálových glóbů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku července je budou v Karlových Varech při jubilejním 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu zvedat nad hlavu hvězdy světového filmu. Řeč je o šestnácti Křišťálových glóbech, jejichž výroba v karlovarské sklárně Moser právě vrcholí.

Foto: Rudolf Voleman

Výroba glóbů

Článek

„Letos je jich objednáno pořadateli festivalu šestnáct, z toho pět zlatých a jedenáct stříbrných. Předávat je budeme organizátorům festivalu na přelomu května a června,“ uvedla mluvčí sklárny Moser Hana Wollerová, podle které při jubilejním ročníku budou mít glóby stejnou podobu jako v posledních patnácti letech.

Křišťálové glóby jsou 42 cm vysoké a váží zhruba pět kilogramů. Z karlovarského festivalu s nimi odjížděla řada filmařů a herců, z těch posledních například Susan Sarandonová, Judi Denchová, Jude Law, John Malkowvich, Antonio Banderas, Robert de Niro nebo Mel Gibson.

Výrobu glóbů zajišťuje v Moseru ustálený tým tří sklářů a mistra brusiče. Začíná se ve sklářské huti. „Nejtěžším krokem je správný odhad množství skloviny, kterou je třeba nabrat,“ uvedla Wollerová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

„Aby koule opravdu křišťálově zářila, musím nabrat maximálně čistou sklovinu,“ podotkl mistr sklář Radek Vachoušek. „Z deseti koulí se povede někdy osm kousků, ale někdy jenom dva, podle toho, jaká je sklovina,“ pokračoval mistr sklář.

Po ochlazení putují v Moseru křišťálové koule k mistru brusiči Jiřímu Khásovi. „Postupně se při broušení dostávám k jemnému až k nejjemnějšímu broušení, přičemž práce na jedné křišťálové kouli trvá dvě tři hodiny,“ poznamenal Khás s tím, že posledním krokem je připevnění křišťálové koule mezi ruce sošky z dílny sochaře Miloše Vacka z Prahy. „Křišťálové koule je potřeba upravit tak, aby dobře zapadly do rukou bronzové sošky,“ poznamenal Khás.

Jubilejní 50. ročník MFF v Karlových Varech se letos koná od pátku 3. do soboty 11. července. Základní tvar Křišťálovému glóbu dali před patnácti lety Aleš Najbrt s Šimonem a Michalem Cabanovými, konečná podoba je dílo fotografa Tona Stana.

Reklama

Výběr článků

Načítám