Hlavní obsah

Kabát hraje osm novinek a větší pódium ještě neměl

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Kabát vydala v pondělí nové album Do pekla/Do nebe a v úterý večer k němu v Karlových Varech odstartovala koncertní turné. Vedle starších skladeb představila naživo osm nových a učinila tak na největším pódiu, jaké kdy měla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kabát představil osm úplně nových písniček.

Článek

Scéna je vskutku monstrózní. Na šířku má dvaasedmdesát metrů a na pohled je to velkolepá dominanta. Po většinu koncertu představuje prostřednictvím projekcí na ledkových stěnách obrovský starý dům. Při jednotlivých písničkách, zvláště ve druhé části koncertu, se na nich objevují i další tematické záběry a diváci přirozeně vidí i na detaily práce jednotlivých muzikantů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pódium je vskutku monstrózní.

Manažer skupiny Radek Havlíček Právu řekl, že na tak velkém pódiu kapela dosud nekoncertovala. Plocha, po které se lze na scéně pohybovat, je asi 730 m2, konstrukce váží 90 tun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Vojtek je výrazný frontman.

Bez zajímavosti jistě není, že pomineme-li její festivalové koncerty a výroční vystoupení na Vypichu, že Kabát odstartoval v úterý na atletickém stadiónu AC Start v Karlových Varech, kam dorazilo na osm tisíc diváků, první venkovní turné od toho k albu Corrida. To bylo v roce 2007.

Sedmadvacet skladeb

Na programu má tentokrát sedmadvacet písniček i s přídavky. Byť nová deska Do pekla/Do nebe vyšla oficiálně teprve v pondělí, zařadila skupina osm nových písniček. Diváci si na ně teprve zvykají, ale hokejovou Brousíme nože si v přídavku s chutí zazpívali. A pokud jde o další novinky, v Karlových Varech nejvíce reagovali na „francouzskou“ legrácku Pakliže a zjevně zabraly i Valkýra a Western Boogie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kabát zahrál sedmadvacet písniček.

Vedle čerstvých skladeb stojí program na osvědčených jistotách. V jeho základní části zní mimo jiné Stará Lou, Na sever, Buldozerem, Starej bar, Banditi di Praga, Bára, Šaman, Bruce Willis, Kdo ví jestli či Žízeň, v přídavku dojde na Dole v dole, Moderní děvče a finální Pohodu. Do programu se také vrátila Óda na konopí, která je na druhé řadové desce kapely Děvky ty to znaj (1993).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Kabát je na scéně šestadvacátým rokem.

Oproti zvyklostem si Kabát pozval na pódium dva hosty, obě do nových písniček. V Mysliveckém plese hraje na kontrabas Rafan a v nádherné Valkýře na violoncello Alice Kodytková. Hostují i na posledním albu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Při turné kapela představuje nové album.

Již 22. května vystoupí Kabát v rámci aktuálního koncertního turné v Plzni. O tři dny později v Českých Budějovicích a následně zamíří do Brna (28. 5.), slovenských Piešťan (31. 5.), Olomouce (6. 6.), Ostravy (9. 6.), Hradce Králové (12. 6.), Liberce (16. 6.), Teplic (19. 6.), Prahy (23. 6.) a skončí v Pardubicích (26. 6.).

Reklama

Výběr článků

Načítám