Hlavní obsah

Dítě v Dlouhé je tu pro děti a jejich rodiče

Právo, (rh)

Po celý povelikonoční týden patří pražské Divadlo v Dlouhé opět dětem a jejich dospělým, jak zní slogan soutěžního festivalu mimopražských profesionálních divadel Dítě v Dlouhé. Letošní ročník zahájilo včera hostitelské divadlo slavnostním představením pohádky O líné babičce k 50. výročí založení Klubu mladých diváků.

Foto: archiv festivalu Dítě v Dlouhé

Půvabnou loutkářskou inscenaci s názvem Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo uvede v Divadle v Dlouhé soubor libereckého Naivního divadla.

Článek

Jednotícím tématem všech festivalových titulů je určitá forma rebelství, která ovládá jejich hrdiny. Vedle rebelů na první pohled, jako jsou zbojníci Ondráš a Juráš dnešního představení brněnského Divadla Polárka, to jsou i postavy komedie Dalskabáty, hříšná ves, které se vzepřou moci úřední i pekelné v podání souboru Jihočeského divadla z Českých Budějovic, odvážná Ronja, dcera loupežníka ústeckého Činoheráku, beránek, který se nesmíří se svým místem v potravním řetězci v Pohádkách ovčí babičky plzeňského Divadla Alfa anebo svérázný detektiv, který narušuje psaná i nepsaná pravidla policejních postupů v detektivce Agathy Christie Vražda na Nilu v inscenaci kladenského Městského divadla.

Foto: archiv festivalu Dítě v Dlouhé

Detektivku Agathy Christie Vražda na Nilu zahraje na festivalu Dítě v Dlouhé Městské divadlo z Kladna.

O všechna festivalová představení je velký zájem. Vyprodané je už dnešní večerní představení Beatles aneb Žlutá ponorka Divadla Radost z Brna, anebo půvabné loutkářské nahlédnutí do zákulisí divadla, jaké nabízí liberecké Naivní divadlo v inscenaci Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo. Vstupenky lze naopak dosud získat na inscenaci Labyrint světa, kterou podle Komenského předlohy nastudovalo Divadlo Víti Marčíka, na Pohádky ovčí babičky anebo na Festivalový workshop pod vedením Alžběty Beránkové, při němž se děti seznámí se základy filmové animace a mohou natočit i vlastní krátký film. Rovněž originální výtvarná stránka festivalu je dílem výtvarnice Alžběty Beránkové. Hraje se dopoledne pro školy a večer pro veřejnost, o víkendu i odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám