Hlavní obsah

RECENZE: A je to tady zase: zatloukat a zatloukat

Právo, Jiří P. Kříž

Pravou italskou komedii si nadělila Simona Stašová v pražském Divadle ABC ke svým nadcházejícím šedesátinám. Nicméně Vím, že víš, že vím Rodolfa Sonega a Ranata Giordana v prostořekém překladu Kariny I. Havlů není o životním bilancování, nýbrž o výseku výživnějším, než je onen pověstný nucený.

Foto: Právo - Jíří P. Kříž

Andrea Daňková a Simona Stašová jako dcera a matka Veronika a Livia Bonettiovy

Článek

Vybrala si dobře, herečka nezaměnitelného hlasu, změkčených sykavek a nevyčerpatelného temperamentu.

Stejnojmenný film Alberta Sordiho z roku 1982, v němž jeho partnerkou nebyl nikdo menší než Monica Vittiová, se úspěšně protáhl i dnes už zaniklou sítí českých kin. Kupodivu ho tenkrát distribuce charakterizovala jako sociální drama.

K tomu má ale komedie Vladimíra Strnisky v ABC naštěstí daleko. Bonettiovi si nežijou špatně a jejich oboustranné nemanželské odskoky také nejsou výsledkem jejich sociální situace jako spíš toho, že jejich manželství a žití s dospívající adolescentní šestnáctiletou dcerou je už trochu – řekněme – unavené.

Foto: Právo - Jíří P. Kříž

Michal Dlouhý (Fabio Bonetti), Andrea Daňkova (Veronika), Simona Stašová (Livia Bonettiová).

Možná je dramatické, že bydlí v nájmu v domu poslance, který jim neustále zvyšuje nájem. Nebo třeba to, že jejich dcera Veronika kvůli nudě v rodině ochutnala drogy. Veroniku hraje v poloze bezelstného dospívajícího telete talentovaná Andrea Daňková.

Všecko doma i v Itálii běží podle Plzákovy zásady „zatloukat, zatloukat, zatloukat“. Ale jen do chvíle, než soukromý detektiv Cavalli (Vasil Fridrich nebo Petr Vančura), babral po italsku, místo poslancovy manželky šmíruje Livii Bonettiovou, která své auto nabourala a od paní poslancové si její půjčila.

Vedle neodolatelné, do žádného kouta nezatlačitelné, vždy v pravý čas žensky útočné Livie Bonettiové Simony Stašové je dalším suverénem jeviště Michal Dlouhý v roli jejího podvádějícího a pak také podváděného manžela Fabia.

Foto: Právo - Jíří P. Kříž

Simona Stašová a Michal Dlouhý - manželé Livia a Fabio Bonettiovi.

Simona Stašová bude své jubileum (na Josefa) s komedií Vím, že víš, že vím oslavovat dlouho. Možná až do kulatin příštích.

Rodolfo Sonego, Renato Giordano – Vím, že víš, že vím
Překlad: Karina I. Havlů, režie: Vladimír Strnisko, dramaturgie: Věra Mašková. Premiéra 7. března v Divadle ABC Městských divadlech pražských.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám