Hlavní obsah

Popeláři jako nezdařený pokus o hrabalovskou revue

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Funky muzikál po našem“, jak zní podtitul inscenace Popeláři, se od soboty 7. března hraje na scéně Švandova divadla na pražském Smíchově. Trojice Roman Sikora, Dodo Gombár a Roman Holý se v ní pokouší o kritický i zábavný pohled na polistopadovou společnost.

Foto: Alena Hrbková

Robert Jašków jako popelář zvaný Turista v inscenaci Popeláři ve Švandově divadle.

Článek

S muzikálem nemá inscenace v Gombárově režii ale nic společného, nejvýstižnější je označení revue s písničkami s tím, že právě písničky jsou tím nejlepším, co inscenace nabízí, a to jak po stránce textové, tak i hudební (Roman Holý).

Foto: Alena Hrbková

Zuzana Onufráková, Patrik Děrgel, Tomáš Pavelka, Réka Derzsi a další aktéři „funky muzikálu po našem“ ve Švandově divadle.

Bohužel jsou spíš tím jediným, co stojí za zmínku. Text Romana Sikory a Dodo Gombára je totiž nesourodým slepencem rádoby vtipných, rádoby hluboce moralistních a rádoby šokujících historek ze života intelektuálů, kteří po vzoru svých předlistopadových kolegů hledají (opět nuceně?) svou realizaci v dělnické a společností opovrhované profesi popelářů. Příchod nováčka Mladého (Tomáš Červinek) je důvodem, proč a komu ty historky vypravovat, respektive přehrávat. A to, že jsou prošpikované vulgarismy, krotce předváděným sexem i erotikou např. v podobě nahé zadnice Roberta Jaškówa či striptérské show Patrika Děrgela (fanynky šílí!), nemůže zakrýt fakt, že text je plný naivního prvoplánového moralizování a zároveň laciných vtípků, jež mají zřejmě přinést témata „oslavy zázraku lidství“ a „prachobyčejné člověčiny“, která dramaturg Libor Vodička přičinlivě inzeruje v programu. To poslední se skrývá nejspíš v patetickém závěru, kdy popelářští parťáci poté, co dramaticky zachrání plačící dítě z popelnice, vzápětí brutálně ukopou Mladého.

Foto: Alena Hrbková

Tři z pětice popelářů - Patrik Děrgel, Tomáš Pavelka a Robert Jašków.

Mělo-li to být hrabalovské ponoření „na dno“ dnešní společnosti, pak zůstalo u povrchu, po němž plavou slova i špílce jako odpadky, jen uvaděčky navlékly zbrusu nové popelářské uniformy a do hlediště se snaživě pouští popílkový kouř. Zaklínat se v programu Brechtovým epickým divadlem, jakož i středověkým miráklem je jen troufalá, leč nenaplněná ambice.

40%

Roman Sikora - Dodo Gombár - Roman Holý: Popeláři

Režie: Dodo Gombár, libreto: Roman Sikora a Dodo Gombár, hudba: Roman Holý, scéna: Marek Hollý, kostýmy Lenka Odvárková, dramaturgie: Lucie Kolouchová a Libor Vodička. Premiéra 7. března 2015 ve Švandově divadle Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám