Hlavní obsah

Na Oscara za nejlepší film nominovali Chlapectví, Birdmana i Grandhotel Budapešť

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Filmy Chlapectví, American Sniper, Birdman, Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Selma, Teorie všeho a Whiplash byly ve čtvrtek nominovány na Oscara. Nejvíce nominací (devět) mají Birdman a Grandhotel Budapešť.

Upoutávka k filmu Grandhotel Budapešť Video: CinemArt

 
Článek

Na nejlepšího herce letos kandidují Steve Carell (Hon na lišku), Bradley Cooper (American Sniper), Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy), Michael Keaton (Birdman) a Eddie Redmayne (Teorie všeho).

Foto: Warner Bros.

Bradley Cooper jako Americký sniper

Mezi herečkami mají šanci Marion Cottilardová (Dva dny, jedna noc), Felicity Jonesová (Teorie všeho), Julianne Moorová (Still Alice), Rosemund Pikeová (Zmizelá) a Reese Witherspoonová (Divočina).

Upoutávka na film Americký sniperVideo: Warner Bros. CZ

Ve vedlejších rolích letos nejvíce zazářili Robert Duvall (Soudce), Ethan Hawke (Chlapectví), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Hon na lišku) a J. K. Simmons (Whiplash). Mezi dámami pak Patricia Arquettová (Chlapectví), Laura Dernová (Divočina), Keira Knightleyová (Kód Enigmy), Emma Stoneová (Birdman) a Meryl Streepová (Čarovný les).

Foto: Sony Pictures

Julianne Moorová ve filmu Still Alice

Mezi režiséry letos soutěží Alejandro G. Iñárritu s Birdmanem, Richard Linklater s Chlapectvím, Bennett Miller s filmem Hon na lišku, Wes Anderson s Gradhotelem Budapešť a Morten Tyldum s Kódem Enigmy.

V kategorii nejlepší animovaný celovečerní film byly nominovány filmy Big Hero 6, The Boxtrolls, Jak vycvičit draka 2, Song of the sea a The tale of the princess Kaguya, v kategorii dokumentární celovečerní film mají šanci Citizenfour, Hledání Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth a Virunga.

Foto: Mike Blake, Reuters

Richard Linklater (Chlapectví) si odnesl také cenu pro nejlepšího režiséra.

Oscara za kameru mohou získat Emmanuel Lubezki (Birdman), Robert Yeoman (Gradhotel Budapešť), Lukasz Zal a Ryszard Lenczewski (Ida), Dick Pope (Mr. Turner) nebo Roger Deakins (Nezlomný).

Za střih filmu American Sniper jsou nominováni Joel Cox a Gary D. Roach, za Chlapectví Sandra Adair, za Grandhotel Budapešť Barney Pilling, za Kód Enigmy William Goldenberg a za Whiplash Tom Cross.

Foto: KVIFF

Tohle si nenechte utéct! Povídka z veselky je vrcholem Divokých historek.

Takzvané cizojazyčné (ne anglicky mluvené) filmy letos zastupují Ida z Polska, Leviathan z Ruska, Timbuktu z Mauretánie, Divoké historky z Argentiny a Tangerines z Estonska.

V kategorii původní filmová píseň byly nominovány hity Everything is awesome z filmu Lego příběh, Glory z filmu Selma, Grateful z filmu Beyond the Lights, I am not gonna miss you z filmu Glen Campbell... I will be me a Lost Stars z Begin again. Za filmovou hudbu byly nominovány filmy Grandhotel Budapešť a Kód Enigmy (v obou případech je autorem Alexandre Desplat), dále Interstellar (Hans Zimmer), Mr. Turner (Gary Yershon) a Teorie všeho (Jóhann Jóhannson).

Foto: Falcon

Filmové premiéry

V kategorii krátkého filmu mají nominace Aya, Boogaloo and Graham, Butter Lamp, Parvaneh a The Phone Call. Za vizuální efekty byly nominovány snímky Captain America: Návrat prvního Avengera, Úsvit planety opic, Strážci galaxie, Interstellar a X-Men: Budoucí minulost.

Za adaptované scénáře mají nominace Jason Hall (American Sniper), Graham Moore (Kód Enigmy), Paul Thomas Anderson (Inherent Vice), Anthony Mccarten (Teorie všeho) a Damien Chazelle (Whiplash). Za původní scénáře

Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo (Birdman), Richard Linklater (Chlapectví), E. Max Frye a Dan Futterman (Foxcatcher), Wes Anderson (Grandhotel Budapešť) a Dan Gilroy (Nightcrawler).

Hlavní kategorie:

FILM:

Chlapectví

American sniper

Birdman

Grandhotel Budapešť

Kód Enigmy

Selma

Teorie všeho

Whiplash

HEREC:

Steve Carell (Hon na lišku)

Bradley Cooper (American sniper)

Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy)

Michael Keaton (Birdman)

Eddie Redmayne (Teorie všeho)

HEREČKA:

Marion Cottilardová (Dva dny, jedna noc)

Felicity Jonesová (Teorie všeho)

Julianne Moorová (Still Alice)

Rosemund Pikeová (Zmizelá)

Reese Witherspoonová (Divočina)

REŽIE:

Alejandro G. Iñárritu (Birdman)

Richard Linklater (Chlapectví)

Bennett Miller (Hon na lišku)

Wes Anderson (Gradhotel Budapešť)

Morten Tyldum (Kód Enigmy)

Oscary budou vyhlášeny v Los Angeles v noci na 23. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám