Hlavní obsah

Do Ypsilonky se vrací Mozart

Právo, (rh)

Po divácky úspěšné inscenaci Mozart v Praze se na repertoáru pražského Studia Ypsilon objeví nový titul Sežeňte Mozarta!, jehož premiéry se uskuteční 18. a 19. ledna. Podtitul Hudební kratochvíle kolem flétny, která je kouzelná, napovídá, že předmětem ypsilonského zkoumání bude tentokrát Mozartův poslední divadelní opus Kouzelná flétna.

Foto: Pavel Vácha

V roli ptáčníka Papagena se na jevišti Studia Ypsilon objeví Jiří Korn.

Článek

Text vychází ze Schikanederova a Gieseckého libreta slavného singspielu, ale hrát se bude i o okolnostech jeho vzniku a o záhadném muži v pozadí.

„Půjdeme-li ještě dál, dáváme najevo, že jsme ve Studiu Ypsilon a že možná navazujeme na jiné námi adaptované opery, z nichž první byla Carmen nejen podle Bizeta, ale zde máme na mysli především inscenaci Mozart v Praze, kde nacházíme přímé souvislosti, dokonce obsazení Mozarta bude totožné, včetně jiných asociativních podobností, jako jsou vyfukované bubliny. Každý hrající účastník této inscenace je zde tedy především sám za sebe, aby vše propojoval a snažil se být vždy nějakou živou osobností kolem roku 1791,“ říká o inscenaci její autor i režisér, principál Jan Schmid.

Postavu Mozarta ztvární tedy opět Jan Jiráň, dvojici Tamina a Paminy zahrají Petr Vršek a Michaela Šrůmová, Královnu noci Jana Synková, záhadného muže v pozadí Oldřich Navrátil. Novým hostem Studia Ypsilon bude Jiří Korn jako Papageno a Schikaneder, staronovým pak barytonista pražského Národního divadla Roman Janál coby Sarastro. V dalších postavách se představí Lenka Loubalová, Mikuláš Čížek, Pavel Nový, Dominik Renč, Martin Janouš a zejména vynikající muzikant i herec Miroslav Kořínek, který je autorem adaptace veškeré použité hudby i hudebního nastudování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám