Hlavní obsah

Big Lebowski zařazen do registru nejvýznamnějších amerických filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy Big Lebowski, Volný den Ferrise Buellera nebo Pan Wonka a jeho čokoládovna byly v USA zařazeny do Národního filmového registru jako významná díla, která mají být zachovány pro další generace v Kongresové knihovně.

Foto: Polygram

Jeff Bridges jako Big Lebowski

Článek

Big Lebowski z roku 1998 je jedním z mnoha kultovních děl slavných bratrů Coenových, jejichž díla vynikají specifickým, většinou černým humorem, i hlubokým psychologickým ponorem do postav. Postava Lebowského měla v devadesátých letech obrovský úspěch. Tento americký flákač a „hulič” se zamotá do neuvěřitelných historek jen kvůli tomu, že si ho spletou s boháčem stejného jména. Potýká se s mafií, agresivními nihilisty i svými připitomělými kamarády z kuželkárny, kteří se snaží pomoci, ale spíše všechno zhoršují.

Kritikou je Big Lebowski považován za jeden z nejlepších amerických filmů vůbec. Díky příběhu od Coenů, ale také díky geniálním hereckým výkonům Jeffa Bridgese, Johna Goodmana, Steva Buscemiho, Julianne Mooreové nebo  baskytaristy skupiny Red Hot Chilli Peppers, který si říká Flea.

Spolu s „Dudem” Lebowskim se do archívu dostanou také tituly Zachraňte vojína Ryana, Rosemary má děťátko či Malý velký muž.

Registr byl založen v roce 1989, aby zachoval starší kvalitní filmy pro budoucnost. Nyní už je jich 650. Díla, která musejí být starší než deset let, mohou nominovat občané, ale o zařazení rozhoduje Knihovna kongresu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám