Hlavní obsah

Mendes. Fenomenální brazilský funky stařík

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezničitelný Brazilec Sergio Mendes si v 73 letech připisuje další úspěch. Jeho album Magic bylo minulý týden nominováno na Grammy. Veterán brazilské scény a pamětník nástupu bossa novy už má doma tři podobné „gramofónky“.

Foto: sergiomendesmusic.com

Sergio Mendes se drží na vrcholu popularity přes padesát let.

Článek

Sergio Mendes, který začínal v brazilských jazzových klubech koncem padesátých let, sestavil na začátku šesté dekády první vlastní kapelu Sexteto Bossa Rio a debutoval v roce 1961 deskou Dance Moderno. Rychle se proslavil v USA i v Evropě, která v šedesátých letech s nadšením tančila bossa novu. Nejvíce mu podle pamětníků pomohla coververze slavné písničky The Look of Love (1968).

Pokračoval v natáčení alb (dosud jich vydal téměř čtyři desítky) s postupnými proměnami zvuku a spolupracoval s desítkami slavných umělců hlavně z oblasti soulu a jazzu, ale i s hip-hopery. Produkoval také píseň do bondovky Nikdy neříkej nikdy.

Foto: sergiomendesmusic.com

Album Sergio Mendes: Magic

Dnes už se nedá hovořit o bossa nově, ale spíše o divokém mixu brazilských rytmů, popu a R, který servíruje i na novém albu Magic. Mendes se nebrání občas využít elektroniku či rap, jazzové kořeny však nepopře.

Jeho poznávacím znamením jsou neustále překvapující funky basové linky, jazzové piano a bohaté perkuse, které neotřelým způsobem obalují základní rytmus. Sám na deskách příliš nezpívá, má totiž talent vybrat si ty nejzajímavější zpěváky, a jeho alba se tak stávají přehlídkou hudební elity, často dvou i tří různých generací. Tentokrát jsou to třeba John Legend, Janelle Monae, Carlinhos Brown, Seu Jorge a mnoho dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám