Hlavní obsah

Energií nadupaná Angelique Kidjo, nezastavitelný stroj na world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Angelique Kidjo letos potvrzuje své fenomenální kvality. Byla opět nominována na Grammy v kategorii World music díky albu Eve. Angelique na něm vyzařuje energii jako malá zpívající elektrárna.

Foto: kidjo.com

Angelique Kidjo: Eve

Článek

Deska je rytmicky strhujícím mixem beninských kořenů, popu a funky, melodicky bohatá, energií nadupaná, hlučná, bujně zaranžovaná. V mnoha vrstvách vokálů si můžete opakovaně užívat ten či onen detail. Nevyhýbá se ani elektronickým názvukům a celé se to valí dopředu jako nezastavitelná mašina.

Angelique běžně spolupracuje se světovou hudební elitou (Carlos Santana, Peter Gabriel, Branford Marsalis, Alicia Keys, Dianne Reeves) a na nejnovějším albu Eve se podíleli Dr. John, Kronos Quartet, Christian McBride nebo výborná africká zpěvačka Asa, kterou můžete znát i z pražských koncertů.

Foto: kidjo.com

Angelique Kidjo

Angelique Kidjo pochází z Dahome (dnes Benin), kde se narodila roku 1960. Před komunistickou diktaturou utekla do Francie, a seznámila se tam s manželem a také producentem a autorem většiny svých desek Jeanem Hebrailem. V Paříži vystupovala společně s takovými legendami world music, jako je třeba Miriam Makebová.

Vydala alba Oremi, Black Ivory Soul, Oyaya a Djin Djin, které ji vyneslo v roce 2007 první Grammy. Aktuální desku Eve, která by si cenu také zasloužila, chce věnovat africkým ženám.

„Obraz Afriky je vždycky o dítěti, které zemřelo v klíně matky s mouchou v oku. Nikdo si ale ještě neudělal čas ukázat krásu a odolnost afrických žen. Napsala jsem ty písně, protože chci vyprávět příběhy o ženách a být hlasem těch, které žádný hlas pořád nemají,“ vzkazuje Angelique.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám