Hlavní obsah

Prozaička Alice Claytonová: Stále mě lákají tajemství a záhady

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantika, láska, sex - to jsou hlavní témata próz americké autorky Alice Claytonové. V souvislosti s vydáním románu Nabíječ, vyprávějícím příběh Caroline, kterou neustále budí sousedovy intimní výkony, až se rozhodne s ním seznámit, navštívila Prahu a české čtenáře.

Foto: Milan Petrovič

Alice Claytonová při své návštěvě Prahy

Článek

Toužila jste po kariéře spisovatelky?

Ne. Jako dítě jsem chtěla být herečkou nebo zpěvačkou. Představovala jsem si, jak vystupuji před plnými sály a sklízím potlesk. Život šel však jinými cestami. V třiatřiceti jsem si uvědomila, že bych ho chtěla změnit, a začala jsem psát.

Co jste v dětství četla?

Milovala jsem knihy Judy Blumeové (v češtině vyšly její romány Miluju tě navždy, Matky a milenky, To jsem já, Margaret ad. - pozn. redakce). Mé nejoblíbenější knihy byly o lásce a příběhy se záhadou. Navštěvovala jsem knihovnu, sedla si tam do rohu a četla a četla.

Četli vám i rodiče nebo prarodiče?

Otec miloval komiksy, především kocoura Garfielda. Recitoval mi jeho ironické poznámky. A také příběhy komiksu Peanuts, se Snoopym. Hodně mi pomohla i babička, ta měla knihy moc ráda a četla mi z nich.

Byla jste v životě rusovláska? Narážím tím na vaše tituly o zrzavé Grace Sheridanové.

Zrzavá patřila k mým oblíbeným barvám vlasů, když mi bylo dvacet. Pak jsem se vrátila ke svým blonďatým. Ale pro psaní jsem si tu barvu zvolila, protože působí sexy.

Věříte v lásku na první pohled?

Zda věřím? Není to podmínkou. Spíš jde o to, aby ten poslední láskyplný pohled nebyl minulostí.

Očekávala jste úspěch svých knih, když jste se zaměřila na vztahy mezi lidmi, na lásku a sex?

Nemohu říci, že bych to předpokládala, ale doufala jsem, že přinesou lidem bohaté zážitky. Víte, jakmile byste začal kalkulovat s tím, že se budete podbízet, nedopadne to dobře. Musíte nabídnout prožitek a věřit, že se s ním čtenáři ztotožní.

Co čtete?

Musím se přiznat, že čtu hodně a ráda. Přednost dávám Stephenu Kingovi, to je můj favorit. Nehledám jen jeho novinky, ale vracím se i k jeho dřívějším knihám. Stále mě lákají tajemství a záhady.

Alice Claytonová

Alice Claytonová se prosadila knihou Kdopak je ta zrzka, o třicetileté Grace Sheridanové, toužící po kariéře muzikálové herečky, která se ale chce prosadit i jako žena a partnerka.

Na příběh navázaly romány Zrzka se odhaluje, Roštěnka a naposledy Nabíječ.

Léta pracovala v kosmetickém průmyslu, než se začala plně věnovat literární tvorbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám