Hlavní obsah

Daniela Magálová: S lidovými písněmi se vracím ke svým kořenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danielu Magálovou potkávají fanoušci zejména v Brně, kde žije se svým partnerem. Absolvovala mnoho samostatných vystoupení po celé republice, ale mnoho lidí ji stále zná zejména díky tomu, že ji slyšeli zpívat s Moravankou Jana Slabáka. A právě této zpěvačce vychází nové album s lidovkami.

Foto: archiv Daniely Magárové

Daniela Magárová

Článek

Danielo, co prozradíte o své sólové novince?

Je to moje třetí řadové album, ale druhé „cimbálové“. Jmenuje se Ozvěny tradic 2 a je to kompilace moravských a slovenských písní. Posluchači tam najdou jak známé, tak méně známé lidovky, které – jak doufám – potěší každého, kdo má rád tradiční cimbálovou muziku. Byla bych ráda, kdyby tato hudba lidi spojovala, proto jsem se snažila společně s Petrem Olivou, Láďou Pavlušem a Robertem Staniczkem, jenž měl na starosti zvuk a mix, vytvořit písně, které by starším připomněly krásu mládí. A ti mladší aby pochopili, kde jsou základy jejich taneční hudby, která jim působí takové opojení.

Jak jste se dostala k interpretaci lidových písní?

Pocházím z malého slovenského městečka Stará Turá a byla jsem vychována v úctě a respektu ke svým kořenům. A i když experimentuji s jinými žánry, lidová píseň je mému srdci nejbližší.

Jaký další žánr ráda zpíváte?

Mám ráda vážnou hudbu, zazpívám si také operní party, miluji country a nedávno jsem byla přizvána ke spolupráci se slovenským skladatelem Vojtěchem Iršou. Připravujeme spolu písně, jež jsou esencí taneční hudby s nádechem šansonu. Jejich vydání chystáme na příští rok.

Takže na svoji vlast nezapomínáte…

Miluji Slovensko. Miluji slovenský národ. Mám tam celou svou rodinu a zrovna tak mám ráda Moravu a Česko. Na rovinu se vám přiznám, že mi chybí Československo.

Připravujete nějaký nový projekt s Moravankou Jana Slabáka?

Koncertní vystoupení s Moravankou, natáčení Zpěvníčku Daniely Magálové, příprava videoklipů, focení kalendáře a s tím spojené dokončovací práce ve studiu mě natolik pracovně vytěžují, že jakékoliv myšlenky na další větší projekt odsouvám až na druhou půli roku 2015.

Co nějaké koncerty? Blíží se něco?

Do konce roku máme nasmlouváno mnoho vystoupení v Čechách i na Slovensku, a to včetně vánočních koncertů.

Z prvního manželství máte syna Vladimíra. Dělá taky do muziky?

Jsem ráda, že stejně jako jeho otec propadl kouzlu hry na trumpetu. V současné době studuje poslední ročník na kroměřížské konzervatoři. Zde se také na privátu učí, jako většina jeho spolužáků, samostatnosti.

Je váš současný manžel nakloněn vašim hudebním aktivitám?

Můj partner mě ve všech směrech podporuje, a to potom jde člověku všechno samo od ruky.

Reklama

Výběr článků

Načítám