Hlavní obsah

RECENZE: Fotografka Markéta Luskačová objevuje lidské příběhy

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retrospektivní výstavu Markéty Luskačové připravila pražská Leica Gallery. Představuje fotografku především jako hledačku lidských příběhů. Ona sama nemá příliš ráda tak zvané škatulkování, ale pokud bychom chtěli její práce přece jen kategorizovat, můžeme mluvit o humanistickém dokumentu.

Foto: katalog výstavy

Základem všech fotografií Markéty Luskačové je prostý lidský příběh (Masopust sdružení Roztoč v Roztokách, 2000 © Markéta Luskačová).

Článek

Luskačovou totiž zajímají v první řadě lidé. Teprve potom je obklopuje určitým prostředím, které zamýšlený obraz finálně dotváří. Je lhostejné, jestli snímky pocházejí ze slovenských a polských náboženských poutí, pouličních trhů v Londýně nebo pražských pookupačních dní. Ideovým svorníkem všech témat je prostý příběh, který je zkomprimován do jednoho jediného černobílého obrázku.

Aby však děj v takto zredukované podobě fungoval a převyprávěl vše podstatné, musí Luskačová o svých fotografiích přemýšlet. Když se pozorněji podíváme na jednotlivé snímky, překvapí zajímavým prvkem či jemným detailem.

Cyklista mezi jezdci na koních u moře severovýchodní Anglie, žena se sepjatýma rukama na Václavském náměstí v srpnu 1968 či maska smrtky na masopustu v Roztokách jsou rozdílovými fenomény, které dělají z obyčejné amatérské momentky uměleckou práci.

A díky černobílé formě všech snímků se smazává i přesné časově zařazení. Takže není rozdíl mezi fotografií z šedesátých let minulého století a fotografií ze století jednadvacátého. Díky tomu se není třeba zabývat otázkami kdy a kde, ale lze se zaměřit pouze na proč. Tedy na samotnou podstatu.

Dívat se očima Markéty Luskačové na události, které se staly jinde v neurčitou dobu a jen na malou chvíli, znamená žít na malou chvíli životy druhých lidí. A dokonce přemýšlet o jejich osudech.

Markéra Luskačová: Fotografie 1964-2014
Leica Gallery, Praha, do 2. listopadu

Celkové hodnocení: 80 ℅

Reklama

Výběr článků

Načítám