Hlavní obsah

Vyšel fragment dosud neznámého románu Karla Maye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci německého spisovatele Karla Maye se po více než sto letech od jeho smrti mohou těšit na dosud neznámý text románu Ztracený syn. Jde ale o fragment díla, které po 20 stránkách končí uprostřed věty, oznámilo v pátek nakladatelství Karla Maye. Ztracený syn vyšel v 90. svazku Mayova sebraného díla.

Foto: Profimedia.cz

Expozice v muzeu Karla Maye v Radebeulu u Drážďan

Článek

Text May napsal zřejmě ve druhé polovině 70. let 19. století. Nakladatelství upozorňuje na to, že dílo nesmí být zaměňováno s kolportážním románem Ztracený syn aneb Kníže bídy. Nově objevená část románu se věnuje jistému vesnickému příběhu, který se odehrává v Krušných horách. Sám May pocházel z krušnohorského Ernstthalu.

"I když próza není dokončená, opět je v ní vidět Mayův velký talent rozvinout na několika málo stránkách napínavý a tajemný děj," citovala agentura APA z tiskové zprávy nakladatelství.

May, který je duchovním otcem legendárního apačského náčelníka Vinnetoua a jeho druha Old Shatterhanda, si uznání a oblibu čtenářů získal zejména svými příběhy o osídlování Divokého západu a bojích indiánských kmenů s bílými osadníky. Psal ale také povídky, humoresky, vesnické příběhy, divadelní hry i autobiografii. Podle odhadů se jeho knih prodalo na 200 miliónů kusů ve 40 jazycích světa. V češtině začala Mayova díla vycházet na konci 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám