Hlavní obsah

Melanie Scholtzová: Náš jazz je jedinečný

Právo, Šárka Hellerová

Pražský multikulturní festival Barevná devítka, který se uskuteční v sobotu od 14 hodin v Parku Podviní ve Vysočanech, letos přivítá hvězdu jihoafrické jazzové scény Melanii Scholtzovou.

Foto: archív zpěvačky

Hvězda jihoafrické jazzové scény Melanie Schotzová

Článek

Její vystoupení bude unikátní, neboť se poprvé v České republice představí bez doprovodu svého kvarteta. Odehraje čtyřicetiminutový set sama, pouze za doprovodu elektronického nástroje looper.

O jihoafrickém jazzu Právu před pražským koncertem řekla: „Je jedinečný svou žánrovou pestrostí. Hraje se u nás lokální jazz, cape jazz či afro jazz ovlivněný různými etnickými skupinami, které v Jihoafrické republice žijí. Rozhodně vychází z amerického jazzu, nicméně má příchuť jihoafrického kulturního dědictví.“

Ona sama začala hrát na piano již v pěti letech a hudbou se následně zabývala čím dál tím víc. Své vlastní skladby začala psát v roce 2004 a je s nimi úspěšná. Natočila pět alb a na mnoha spolupracovala s jinými jihoafrickými umělci. „Jazz pro mě znamená svobodu projevu a individualitu, sílu být hrdě sama sebou,“ říká odhodlaně.

V České republice v minulosti již koncertovala a ráda se do naší země vrací. „Od českého publika mám vždy úžasnou odezvu. Pokaždé od něj získám hodně lásky a ocenění. Rozhodně jsou čeští fanoušci jazzu na mou hudbu napojeni,“ vysvětluje s tím, že se na další koncert do Prahy těší.

Vystupovala už také v Norsku, Německu, Francii, Maroku, Nizozemsku, Portugalsku i na Slovensku. Jejím snem je nicméně koncertovat v kolébce jazzu, ve Spojených státech.

„Ameriku bych rozhodně ráda navštívila, protože to je místo zrození jazzu – a je vždy dobré navštívit samotný zdroj,“ uvádí ještě zpěvačka.

Její sobotní koncert, na který je vstup zdarma, začne v 19.25 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám