Hlavní obsah

Rock for People oslavil dvacet let. Hrálo se a vzpomínalo

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na atletickém stadiónu ve středočeském Českém Brodu se v sobotu uskutečnila akce nazvaná Brod 20. Připomněla jubileum hudebního festivalu Rock for People.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Divokej Bill se na Rock for People představil poprvé v roce 1999.

Článek

Jeho dvacátý ročník proběhl na počátku července v Hradci Králové. Do Českého Brodu se fanoušci sjeli proto, aby na uplynulých dvacet akcí zavzpomínali.

Na dvou pódiích k tomu hráli Monkey Business, Vypsaná fixa, Divokej Bill, Tata Bojs, Kryštof, Horkýže slíže, Medvěd 009, Hudba Praha, Xindl X a další. Součástí akce byla výstava panelů s fotografiemi a vzpomínkami na všechny ročníky či historky, které přímo na pódiu dávali k dobru účinkující i pamětníci.

Na festival se přišlo podívat na pět tisíc diváků, kteří například nadšeně souhlasili s nápadem skupiny UDG vrátit akci příští rok do Českého Brodu. Fakticky to ale nebude možné, neboť kapacita atletického stadiónu nároku festivalu už řadu let nevyhovuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vypsaná fixa patří k pravidelným účastníkům Rock for People.

„S Rock for People jsem strávil skoro polovinu svého života,“ řekl Právu jeden z jeho zakladatelů festivalu Petr Fořt. „Změnil mi život, stal se pro mě prací, seznámil jsem se díky němu s mnoha zajímavými lidmi. Je pro také pracovní náplň a jsem rád, že vydržel tak dlouho.“

Začalo to v pětadevadesátém

V srpnu 1995 se na atletickém stadiónu v Českém Brodě uskutečnil první ročník. Výtěžek byl poukázán na charitativní účely, přišlo na něj jedenáct set diváků a mezi českými účinkujícími se jako host představil i Angličan Phil Shoenfelt, který v té době žil v České republice.

Až do roku 2006 se festival konal na stejném místě. V roce 1998 se na něm představila první větší zahraniční kapela, američtí Stuck Mojo, kteří přijeli proto, že v Praze byl pro malý počet prodaných vstupenek zrušen jejich klubový koncert a oni už dostali od promotéra za vystoupení zaplaceno, takže se pro ně pouze změnilo místo konání.

O rok později se na festivalu představila německá skupina Guano Apes, v té době nesmírně populární. Festival začal mít vyšší ambice, které v následujících letech naplňoval tím, že zval interprety s celosvětovým renomé.

V roce 2006 se ale konal v Českém Brodu naposledy. Jeho hlavním hostem byl Francouz Manu Chao a pořadatelé na tento ročník vzpomínají jako na nejúspěšnější.

„Některé ročníky se výrazně povedly, jiné byly průměrné, další se nepovedly. Přesto mám rád všech dvacet, protože události s nimi spojené píší historii festivalu. Poslední ročník v Českém Brodu v roce 2006 se ale opravdu povedl, po všech stránkách,“ potvrzuje Fořt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze zahraničních kapel hráli na Rock for People nejčastěji Horkýže slíže.

V roce 2007 se Rock for People přestěhoval do Festivalparku v Hradci Králové. Zaměřil se především na koncerty zahraničních kapel a českým divákům v posledních letech představil takové hvězdy, jakými jsou Muse, My Chemical Romance, 30 Seconds To Mars, Kaiser Chiefs, The Killers, z českých jmen pak Karel Gott, Lucie, Kryštof, Kabát nebo Pavel Bobek.

„O tom, co bude s festivalem dál, se budeme v následujících týdnech rozhodovat,“ přiznal na závěr Právu Petr Fořt a potvrdil, že je to otázky nejbližších dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám