Hlavní obsah

Jak Sinéad O’Connorovou ovlivnila Miley Cyrusová

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim loňského roku to vypadalo, že irská zpěvačka Sinéad O’Connorová a americká popová hvězdička Miley Cyrusová hovoří každá jinou řečí.

Foto: Jim Ross, ČTK/AP

Sinéad O’Connor při nedávném vystoupení.

Článek

Cyrusová měla za sebou skandál z vyhlašování cen MTV, kdy na pódiu šokovala méně otrlé diváky svou sexuálně vyzývavou show. O’Connorová jí kvůli tomu potom napsala dopis, ve kterém jí nalévá čistého vína ze svých zkušeností.

„Mám obavy z toho, že lidé kolem tebe tě povzbuzují a přesvědčují, jak je cool být nahá a olizovat kladivo ve videoklipu,“ napsala v otevřeném dopise. „Měla bys ze svého týmu vyhodit každého pitomce, který tě neupozornil na to, že to tak není, protože jsi jim ukradená. Ráda slyším, že jsem něco jako tvůj vzor, a proto doufám, že věnuješ pozornost tomu, co ti říkám. Hudebnímu průmyslu na tobě nezáleží, na nikom z nás mu nezáleží. Zaprodá tě hned, jak to jen bude možné, a šikovně tě přesvědčí o tom, že jsi to tak sama chtěla. Zatímco skončíš někde na odvykačce, lidé ze šoubyznysu se budou slunit na jachtách, které si koupili prodejem tvého těla.“

Foto: ČTK

Miley Cyrusová

V polovině srpna se ale stalo cosi nečekaného. Sinéad O’Connorová vydala své v pořadí desáté album I’m Not Bossy, I’m The Boss a na jeho bookletu i v prvním videoklipu k němu zásadně změnila svou image. Je provokativní a vyzývavá. V následujících rozhovorech pak prozradila, že ji k takovému kroku inspirovala přestřelka s Miley Cyrusovou.

Foto: Jim Ross, ČTK/AP

Obal nového alba.

„Z celé té věci jsem se naučila něco velmi důležitého. Pokud ukážete svou sexuální stránku, dostanete množství publicity. Není v tom žádná vznešená myšlenka, chtěla jsem jen lidem připomenout, co právě dělám. Věděla jsem, že ty obrázky okamžitě obletí svět,“ přiznala Sinéad O’Connorová v rozhovoru pro Daily Telegraph.

V rozhovoru pro The Guardian pak vysvětlila svůj názor na současný „přesexualizovaný“ hudební byznys. „Nemůžete odtrhnout sex od rock’n’rollu, to je důležité vědět. Znepokojuje mě ale, že umělci, z nichž jsou nejvíce dělány sexuální objekty, vypadají jako děti a jejich posluchači jsou děti. Nemyslím si, že je vhodné začít dělat erotické idoly z lidí jako Justin Bieber. To je ještě člověk příliš mladý na to, aby chápal rozhodnutí, které udělal,“ vysvětlila O’Connorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám