Hlavní obsah

Fanoušci dopisují svá oblíbená díla. Fanfiction má svou pevnou základnu i v Česku

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pán Prstenů, Harry Potter, Stmívání, Hra o trůny. Několik zásadních fikčních světů, jejichž význam a popularita jsou rozšířené po celém světě. Část fanoušků těchto fenoménů se však nespokojí jen s pasivním přijímáním již vytvořeného a píše své vlastní texty inspirované danou knihou či filmem.

Foto: Profimedia.cz

Americká spisovatelka E. L. Jamesová se nechala tvůrci z internetu inspirovat.

Článek

Tito fanoušci se sdružují na webu a jejich komunita je velmi silná i u nás. Svůj svět nazývají fanfiction.

Největším českým fanfiction serverem je Fanfiction.potterharry. net. Uveřejněné texty jsou na něm rozděleny do mnoha kategorií - slash, drabble, Mary Sue...

Slash je označení textu, v němž dochází k romantickému nebo sexuálnímu vztahu mezi dvěma muži z daného fikčního světa. Ačkoli se to může zdát trochu bizarní, pisatelé těchto povídek nemusejí být za podivíny - například tvůrci velmi populárního britského televizního seriálu Sherlock se netají tím, že texty autorů fanfiction, respektive slash, se zájmem pročítají.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že celá třetí série Sherlocka jim tak složila poctu - od četných teorií detektivova „zmrtvýchvstání“ až po platonické projevy náklonnosti mezi ústředním hrdinou a jeho pomocníkem, doktorem Watsonem.

Žánr drabble označuje povídky, jejichž děj se smrskne do sta slov. A texty se štítkem Mary Sue pak přivádějí na scénu postavu (většinou ženu), která je až k nesnesení dokonalá. Je samozřejmě krásná, inteligentní a všichni v jejím okolí se do ní zamilují.

Pojem pochází z roku 1973, kdy Paula Smithová zasadila do svého Star Trekem inspirovaného fanfiction textu poručici Mary Sue. Ta nejenže popletla hlavu Spockovi i kapitánu Kirkovi, ale ještě dokázala pilotovat vesmírnou loď.

Autoři pak Mary Sue často využívají právě jako osobu, kolem které se celá zápletka točí, případně jako postavu, jež jako jediná dokáže vyřešit v příběhu nastolený problém.

Ačkoli to může vypadat, že fanfiction je víceméně okrajovou zábavou pro skalní fanoušky úspěšných světů, jejich tvorba se může vyvinout v samostatný výdělečný projekt. To ostatně dokazuje E. L. Jamesová, autorka knih Padesát odstínů šedi.

Dnes slavná trilogie vycházela původně na americkém serveru Fanfiction.net jako lidská obdoba k upírské sáze Stmívání pod jménem Pán vesmíru (Master of the Universe). Po podepsání smlouvy s nakladatelstvím však autorka dílo z internetu stáhla.

Ačkoli dnes Jamesová prohlašuje, že jde o zcela jiný text, fanfiction komunita je jiného názoru. Vytýká jí, že si přivlastnila rady, kterými její první kapitoly zahrnovali fanoušci, aniž by své internetové dramaturgy alespoň zmínila. Především jí ale vytýkají, že její literární aktivita byla komerčně využita.

Právě absence finančního ohodnocení je totiž jedním z pilířů fanfiction filozofie. Například mluvčí literární agentury Christopher Little, která zastupuje J. K. Rowlingovou, tuto důležitost potvrzuje: „Autorce velmi lichotí zájem, který o její příběhy fanoušci projevují. Zároveň však vyjadřuje obavu, aby se tato aktivita nestala komerčně využívanou nebo dokonce publikovanou.“ V tomto ohledu by samozřejmě nastal střet s autorskými právy.

Přesouvání nábytku

Jiní slavní autoři však nejsou zdaleka tak shovívaví. Autor Písně ledu a ohně (předlohy úspěšné televizní série Hra o trůny) George R. R. Martin fanfiction nesnáší: „Ať si ti lidé vytvoří něco vlastního. Nelíbí se mi, že se jen líně přiživují na světě, který vytvořil někdo jiný. Není to kreativní činnost - spíš je to, jako byste přesouvali nábytek v obýváku, jenž už někdo před vámi zařídil,“ řekl v rozhovoru s australským novinářem.

V českém prostředí jsou zatím nejvíce rozšířené již zmíněné povídky z prostředí knih o Harrym Potterovi. Do hledáčku autorů se také dostali třeba hrdinové manga komiksů nebo postavy z hudebního seriálu pro dospívající Glee. Možná tak v průběhu několika měsíců či let publikuje v Česku autor či autorka podobného formátu jako E. L. Jamesová. Otázkou samozřejmě zůstává, jestli by to byl pro českou literaturu přínos.

Reklama

Výběr článků

Načítám