Hlavní obsah

Frýdlant opět ožije jazzem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 16. do neděle 31. srpna se v severočeském Frýdlantu v Čechách uskuteční již 31. letní jazzová dílna Karla Velebného.

Foto: Jaroslav Vančura

Karel Růžička stojí v čele Letní jazzové dílny už více než dvacet let.

Článek

Pod vedením předních jazzových osobností v čele s klavíristou Karlem Růžičkou se tu jazzovému umění bude učit na sto padesát mladých frekventantů interpretačních kurzů. Jednotlivé dílny letos povedou Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas), Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Svatobor Macák (saxofony), Pavel Razím (bicí), Jiří Stivín (flétny), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk „Wimpy“ Tichota (basová kytara), Přemysl Tomšíček (trombón), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy) a Martin Zbrožek (housle). Ze Spojených států letos opět jako lektoři přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Ve středu 20. srpna od 18 hodin se uskuteční tradiční koncert lektorů na zámeckém nádvoří, který nabízí naprosto ojedinělou možnost slyšet přední jazzmany v netradičních a jednorázových hráčských seskupeních. Koncert moderuje hlavní organizátor LJD a znalec jazzu všeho druhu Aleš Benda. Ve čtvrtek a pátek se pak v sále restaurace Beseda uskuteční koncerty frekventantů interpretačních kurzů.

Letní jazzová dílna Karla Velebného má ve Frýdlantu tradici již od roku 1984, v jejím čele se vystřídali po Karlu Velebném i Emil Viklický a po něm ji až dodnes vede Karel Růžička. A v jednotlivých kurzech pak působila řada předních jazzmanů nejen z celé republiky, ale i z Norska, Dánska, Velké Británie a USA.

K letošním oslavám frýdlantského milénia připravili organizátoři a lektoři LJD hostitelskému městu dárek v podobě alba Milénium města jazzu. Kapela Karel Růžička and Frýdlant All Stars na ně nahrála skladby svého lídra, které byly složeny a zazněly na lektorských koncertech v minulých letech k poctě Frýdlantu i osobností, které se podílely a podílejí na organizaci a náplni LJD.

Reklama

Výběr článků

Načítám