Hlavní obsah

Na hrady a zámky do divadla. Za Cyranem či Amadeem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké městské hrady, jako je brněnský Špilberk, Pražský či Slezskoostravský, hostí již řadu let inscenace Letních shakespearovských slavností (letos k nim přibylo i přírodní divadlo pod loketským hradem, kde se 8. a 9. srpna bude hrát Zkrocení zlé ženy).

Foto: Profimedia.cz

Křivoklát každoročně hostí představení pražského souboru Ty-já-tr.

Článek

Letitou divadelní tradici má i zámecký park v Českém Krumlově s Otáčivým hledištěm, kde se momentálně hraje muzikál Divotvorný hrnec, který 11. srpna vystřídá Menzelova inscenace Goldoniho komedie Sluha dvou pánů.

Šumavský hrad Kašperk si pro svá představení vybral již před lety pražský Divadelní spolek Kašpar. Od 7. do 10. srpna uvádí Rostandova Cyrana z Bergeracu, jehož představení jsou téměř vždy vyprodaná.

Festival zámeckých a klášterních divadel připravuje již čtvrtým rokem soubor Geisslers Hofcomoedianten, který hledá paralely mezi současným a barokním divadlem.

„Naší snahou je připomenout polozapomenutou divadelněspolečenskou funkci zámeckých a klášterních divadel 17., 18. a 19. století, a to současným divadlem, které vzniklo na základě repertoáru jednoho ze zámeckých divadel,“ říká umělecký šéf festivalu Petr Hašek.

Soubor hraje převážně na Kuksu, ale i v Lednici, Valticích a Lysicích. Letošní festival barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks se koná od 19. do 25. srpna.

K nejnavštěvovanějším českým hradům patří i Křivoklát, který každoročně hostí představení pražského souboru Ty-já-tr. Letos se na hradní nádvoří vrátí Shakespearova komedie Zkrocení zlé ženy, která se zde bude hrát od 11. do 16. srpna.

Předtím ji ale uvidí i diváci na barokním zámku v Libochovicích v Poohří, kde svá představení hraje Rádobydivadlo Klapý, které tam 16. srpna uvede Shafferova Amadea.

Opera pod hvězdami

Na historických nádvořích se hraje i opera. Pátý ročník letního festivalu Klasika pod hvězdami nabízí inscenaci Verdiho opery Nabucco. Odehraje se například 15. a 16. srpna na Pražském hradu a 23. srpna na zámku v Lednici. Již dvaadvacátý benefiční koncert ve prospěch obnovy severočeského hradu Grabštejn uvede 23. srpna představení Smetanovy opery Dvě vdovy.

Stranou pozornosti nezůstal letos ani muzikál – například zámek Hluboká nad Vltavou uvede od 9. srpna vlastní muzikálové zpracování Shakespearovy tragédie Romeo a Julie.

Velkou příležitostí pro divadelní akce všeho druhu bude jistě Hradozámecká noc, která se koná poslední srpnový víkend. Jejím centrem bude zámek Kunštát, ale připojilo se k ní i dalších více než sedmdesát hradů a zámků, které chystají komponované programy, divadlo, koncerty, světelné efekty a další lákavé akce.

Zámek Litomyšl otevře u příležitosti Hradozámecké noci své barokní divadlo, většina zámků nabízí noční kostýmované prohlídky zaměřené na specifiku konkrétního objektu a návštěvníci Karlštejna se dočkají i promítání filmového muzikálu Noc na Karlštejně přímo na hradní zeď.

Reklama

Výběr článků

Načítám