Hlavní obsah

Ibérica nabídne flamenco, salsu i filmy a výstavu

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival španělské kultury Ibérica přiveze 11. až 16. srpna do Prahy, Brna a Boskovic spoustu hudby, filmy, výstavu i víno.

Foto: Smart Communication

Tanečnice Lucía Campillo

Článek

„Hlavní hvězdou letošního ročníku bude čerstvá manželská dvojice Jesús Carmona a Lucía Campillo, na jejichž vystoupení s názvem Ekilibrio Flamenco se mohou 15. srpna těšit diváci v pražském divadle ABC a o den později na závěrečném galakoncertu v Boskovicích. Jak už však bývá dobrým zvykem, zahraniční hosté se na Ibérice neukáží jen na pódiu, ale zapojí se jako lektoři i do tvůrčích dílen, jichž letos festival nabízí přes dvě desítky. Zájemci o španělskou kulturu tak mají vynikající příležitost přiučit se od mistrů svých oborů, jakými jsou Iván Vargas a Virginia Delgado (flamenco), Alvaro Vargas (tango), Maykel E. Varona (salsa), Luis Mariano (kytara) a další,” informovala za pořadatele Lucie Čunderliková.

„Jsem rád, že se nám opět podařilo na festival přilákat celou plejádu vynikajících lektorů. Lekce flamenca povede mimo jiné virtuózní granadský tanečník Iván Vargas. Jeho jmenovec, kolumbijský tanečník Alvaro Vargas, zase obstará kurz tanga,“ doplnil dramaturg festivalu Petr Vít. Výuky salsy se pak ujme kubánský tanečník Maykel Eduardo Varona. Mezi hudebníky se jako lektor představí mimo jiné brilantní kytarista Luis Mariano a hře na cajón, tradiční flamencový perkusivní nástroj, bude učit přední český perkusista Michal Cába.

Filmy a fotografie 

Už 11. srpna v 19.00 začne v brněnském Kině Art vernisáž fotografií Martina Zemana Ibérica objektivem Martina Zemana. Fotograf na ní zachycuje plejádu španělských umělců v jejich nejintenzivnějším prožitku na vystoupeních.

V tomto kině proběhne filmová část festivalu. Promítat se bude kritikou vyzdvihovaná Sněhurka (Blancanieves) Pabla Bergera, animovaný Chico y Rita od známého španělského výtvarníka Mariscala či dvě pásma krátkých filmů vybraných z tradičního brněnského festivalu B16.

Na zámku v Boskovicích proběhne 12. srpna úvodní koncert v 19:30 (I. Vargas, V. Delgado, L.Čellárová, P. Šťastná, Z. Čorejová, V. Vítová - tanec, L. Mariano, P. Vít, M.de Triana - kytara, M. Cába - perkuse) a 14. sprna v Brně na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku kytarový recitál Gabriela Guilléna z Venezuely. V pražském Divadle ABC se 15. srpna koná Ekilibrio Flamenco. Účinkují Jesús Carmona, Lucía Campillo - tanec, Luis Mariano - kytara, El Cheyenne - perkuse a Moi de Morón - zpěv, znovu se představí 16. srpna v Boskovicích.

Vstupenky a další podrobnosti najdete na www.iberica.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám