Hlavní obsah

RECENZE: Ed Sheeran umí napsat promyšlené a nekomplikované písně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety vyšlo debutové album britského písničkáře Eda Sheerana nazvané +. Málokdo tehdy od dvacetiletého zrzavého mladíka něco zásadního čekal, album však sklidilo pozitivní kritiku. Dokonce tak pozitivní, že se zpěvák stal hvězdou a o dva roky později prezentoval svou písničku I See Fire jako titulní ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť.

Foto: Warner Music

Britský písničkář Ed Sheeran.

Článek

Není divu, že jeho druhé album X patří k nejočekávanějším počinům roku. Sheeran už prokázal, že je umělec, který umí vytvořit patřičnou náladu pouze svým zpěvem. Hudební doprovod by leckdy vůbec nepotřeboval. Má prostý, čistý a výrazově velmi univerzální hlas. Na tom ostatně stojí celé nové album.

Otevírá je skoro minimalisticky, jako folkař s komorním doprovodem akustické kytary (k této poloze se průběžně vrací). Postupně ale výrazový rejstřík rozevře a s přirozeností nabídne funky s tepající rytmikou, falzetový zpěv, dotýká se r’n’b, písničkářského reggae a také rapuje.

Na jeho novém albu je pozoruhodné, že každá skladba je trochu jiná. Jestliže měl singl Sing, jedna z nejlépe napsaných písniček počinu, upozornit na to, že Sheeran je univerzální zpěvák i autor, pak rozhodně není typickým žánrovým vzorkem z alba. Ten v podstatě neexistuje.

Foto: Warner Music

Ed Sheeran: X

Sheeran má však rozhodně schopnost psát nekomplikované písně. On a jeho autorský tým je vkusně zaranžovali a dali jim přehlednou strukturu. Úspěšně při tom pracovali s dynamikou, přičemž často rádi vystupují až k monumentálnímu zvuku, vždy samozřejmě s ohledem na hudební arzenál, který je v dané skladbě k dispozici.

Mladý Brit věří v pop spojený s folkovou podstatou. Na albu X roztáhl kompoziční křídla, přitom nedopustil experiment. Všechny kroky má pod kontrolou, ať už jde jakýmkoli stylovým směrem.

Ed Sheeran: X
Warner Music, 50:32

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám