Hlavní obsah

Jack Reacher spisovatele Lee Childa zasahuje

Právo, František Cinger

Jim Grant (1954), britský rodák, který po propuštění z manchesterské televize v roce 1995 začal pod jménem Lee Child psát příběhy svého hrdiny Jacka Reachera, bývalého velitele sto desáté jednotky americké vojenské policie, nabídl nyní v překladu román Nevracej se.

Foto: nakladatelství BB art

Lee Child: Nevracej se

Článek

Ze dvou desítek bestsellerů je to čtvrtá próza, která se spolu s knihami 61 hodin, Za cenu života a Muž na odstřel týká bezprostředně jeho bývalé jednotky. A jak se uvádí, všechny se dají číst bez ohledu na pořadí.

Reacher je následníkem hrdinů Divokého západu. Nespoutaný svobodný živel, který si nenechá nic líbit a pro ránu nejde daleko. Nakonec se stále pohybuje v prostředí, kde dobře mířená rána na solar nebo spánek je nejlepším argumentem.

Tentokrát směřuje k nové velitelce své bývalé jednotky Susan Turnerové, která je však ve vězení, obžalována z vymyšleného zločinu. Podobně i Reacher musí najednou čelit obžalobě ze dvou trestných činů. A tak nezbývá než očistit sebe, ale i svou následovnici. Nitky korupce vedou až do Washingtonu.

Ke cti Childovi slouží, že jeho romány se čtou jedním dechem. Pravda, děj nebývá komplikovaný, i když autor odhaluje jak nitro, tak minulost svého hrdiny. A nebojí se aktuálních témat. A jako kdysi spravedlivý pistolník i jeho hrdina po splnění úkolu kráčí dál, za novými dobrodružstvími.

Není divu, že se jeho prvotina Jatka (1997) stala hned bestsellerem a román Výstřel posloužil jako předloha filmu Jack Reacher (2012) s Tomem Cruisem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám