Hlavní obsah

Blanka Šrůmová: Žijeme na chatě a je nám dobře

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka Blanka Šrůmová se před nějakým časem podílela na nahrávkách Romana Horkého a skupiny Kamelot a se svou mateřskou skupinou Tichá dohoda absolvovala comebackové turné. Aktuálně vydává minialbum se čtyřmi písněmi Divokej Praha-západ a těší se, až představí duety, na nichž pracuje s Janem Saharou Hedlem, hudebníkem, textařem a v současnosti i svým partnerem.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Blanka Šrůmová se svým partnerem Janem Saharou Hedlem

Článek

Proč jste se v posledních letech na scéně jako sólistka tolik neobjevovala?

Je pravda, že má domovská kapela Tichá dohoda asi tak osm let nehrála. Během té doby jsem například tři roky hostovala u Romana Horkého a jeho skupiny Kamelot, s nimiž jsem natočila album písniček Wabiho Ryvoly. Wabiho písně znám od dětství, hrávali jsme je u táboráku. Podařilo se nám nahrát nádherné album, na které jsem hrdá.

Spolupráce s Romanem pak ještě pokračovala, měli jsme společné plány, ale loni jsem mu řekla, že má představa o fungování v kapele je jiná než jeho. Chtěla jsem větší prostor a tím naše spolupráce zřejmě skončila.

Začala jste se věnovat tvorbě vlastních písní?

Po tom zážitku jsem se rozhodla, že už se nebudu zapojovat do cizích projektů a budu se věnovat pouze sobě. Ve svém věku cítím, jak by mé písničky měly vypadat. Natočila jsem se svou skupinou čtyři, které byly původně natočeny s tím, že jde pouze o demonahrávky. Když jsme je nabídli společnosti Warner Music, dohodli jsme se, že je vydáme tak, jak jsou.

Minialbum Divokej Praha-západ voní venkovem…

Před pěti lety jsem se odstěhovala z Prahy 10 směrem ke Štěchovicím, tedy do okresu Praha-západ. Napsala jsem několik nových písniček, které jsou tamním prostředím ovlivněny.

Nebylo pro mě úplně nové. Od dětství jsme tam jezdili na chatu a můj děda měl na Posázavské stezce srub, který tam dodnes stojí. V podstatě jsem se vrátila na místo, kde se mi vždycky líbilo. Se synem žijeme na chatě a je nám dobře.

Je minialbum předzvěstí regulérního alba?

Mohlo by to tak být, mám napsánu řadu dalších písniček, ale v mém životě došlo k jednomu důležitému setkání, které mě nyní naplňuje nejenom osobně, ale i umělecky. Potkali jsme se s Janem Saharou Hedlem. V minulosti napsal řadu skvělých písniček, otextoval muzikály Michala Pavlíčka Excalibur a Obraz Doriana Graye. Myslím, že není třeba ho nějak víc představovat.

Přeskočila mezi námi jiskra a z našeho osobního spojení vzniká něco krásného. Je nám spolu dobře a tvoříme, alespoň pro nás, úžasné písničky. Honza napíše hudbu i text a já se k němu připojím, někdy třeba i kusem textu nebo melodie. Pokud to půjde tak dobře jako dosud, vydáme album spolu. Konkrétní časový plán ale nemáme.

Bude ještě vystupovat Tichá dohoda?

V dohledné době s mou účastí asi ne. Zažili jsme si comeback, byla to krásná připomínka starých časů, ale dál půjdeme každý svou cestou. Nedokážu si ani představit, že bych působila ve třech projektech najednou. Jezdím se svou kapelou, připravujeme písničky s Honzou a nic dalšího dělat nechci. To je mé rozhodnutí.

Hovořilo se o nové desce Tiché dohody…

Nic takového se nestalo a nic se nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám