Hlavní obsah

Světové operní premiéry na festivalu NODO

Právo, Radmila Hrdinová

Druhý ročník festivalového bienále NODO - Dny nové opery Ostrava (New Opera Days Ostrava), jež pořádá Národní divadlo moravskoslezské a Ostravské centrum nové hudby a které poskytuje prostor pro realizaci nových operních děl současných skladatelů, přinese od 25. do 28. června pět světových, evropských i českých premiér, z nichž některé vznikly speciálně na zakázku festivalu.

Foto: archiv NDM

Festival NODO nabídne pět nových operních děl.

Článek

Festival zahájí česká premiéra opery Re:igen/Rej rakouského skladatele Bernharda Langa na motivy skandální hry Arthura Schnitzlera, zachycující rozhovory před milostným aktem a po něm. Opera má za sebou úspěšnou světovou premiéru v Německu a je uvedena ve spolupráci se Schwetzinger SWR Festspiele.

V česko-anglické verzi uvede festival evropskou premiéru opery No no miya skladatele Rudolfa Komorouse, který se inspiroval japonským divadlem nó. „Podle mého názoru je budoucnost opery v ‚komorní opeře‘. Ne již veliké budovy a operní hlasy. Proto mě zaujalo japonské nó. To je komorní opera patrně nejvyššího druhu,“ říká o své opeře Komorous. No no miya je posvátné místo na kraji Kjóta, kam se chodí dívky i ženy modlit a prosit o lásku.

Ve světové premiéře se na festivalu objeví opera Mistrovská díla skladatele Petra Kotíka. Libreto opery, na němž spolupracoval Kotík s Michaelem Rauem, bylo inspirováno textem Gertrudy Steinové Co jsou mistrovská díla a proč je jich tak málo.

Na objednávku festivalu vznikla i opera Sezname, otevři se skladatele Martina Smolky, známého autorstvím opery Nagano uvedené v pražském Národním divadle. Smolkova „mluvená opera“ má podtitul Pocta Umbertu Ecovi. Volnou inspirací k ní byla antologie Bludiště seznamů, již uspořádal a komentáři doprovodil právě Umberto Eco.

Poslední světovou premiérou festivalu NODO je opera Encounter (Setkání) Mojiaoy Wangové, jež sleduje projevy různých pojetí lásky a hnutí mysli lidí žijících v odlišných podmínkách. Pokouší se tak probudit naši ostražitost vůči modernímu způsobu života a prozkoumat vnitřní svobodu člověk z jiné perspektivy.

V doprovodném festivalovém programu se objeví besedy, workshopy a další zajímavé akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám