Hlavní obsah

Zemřel herec a dabér Jiří Bruder, hlas Krustyho ze Simpsonů

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minulý týden zesnul český herec a dabér Jiří Bruder, sdělil Novinkám šéf herecké asociace Jiří Hromada. Bruder již řadu let bojoval s nemocemi.

Jiří Bruder, Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák ve scénce KavárnaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Jiří Bruder se narodil v roce 1928 v Praze do umělecky založené rodiny, jeho otec působil ve Vinohradském kabaretu a syna nakazil láskou k divadlu. Po 2. světové válce se Jiří dostal do Divadla 5. května.

Krátce hrál v Městském divadle pro mládež a na vojně se v Armádním divadle  seznámil s Jiřím Šlitrem. Byl dlouholetým členem souboru Městských divadel pražských (1963–1992) a později hostoval v Divadle ABC.

Foto: Tomáš Železný, ČTK

Jiří Bruder

Většina lidí ho může znát ze seriálu Simpsonovi jako hlas Krustyho, tlustého zkrachovalého klauna se závislostí na „majoránce“, který neustále pije, kouří a vězí v dluzích. Daboval také francouzského herce André Bourvila nebo Méďu Béďu. Obdržel dabingovou Cenu Františka Filipovského.

Foto: Tomáš Železný, ČTK

Jiří Bruder (druhý zleva) na archivní fotografii

Výrazných filmových rolí měl málo. Recidivistu si zahrál v kriminálce Kdo přichází před půlnocí a také se objevil v komediích Drahé tety a já nebo Brácha za všechny peníze.

Jiří Bruder v seriálu Rozpaky kuchaře SvatoplukaVideo: Česká televize ČT24

Častěji byl k vidění v seriálech, většinou v menších úlohách. Šlo například o série Byli jednou dva písaři, Nemocnice na kraji města, Žena za pultem, Arabela, My všichni školou povinní, Zlá krev, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Dobrodružství kriminalistiky a Panoptikum města pražského.

Jiří Bruder zpívá píseň AngelikaVideo: Česká televize ČT24

Jiří Bruder - nejznámější seriály:

Byli jednou dva písaři

Nemocnice na kraji města

Žena za pultem

Arabela

Dobrodružství kriminalistiky

Panoptikum města pražského

Reklama

Výběr článků

Načítám