Hlavní obsah

RECENZE: Další z mnoha tváří Tori Amos

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletá americká skladatelka a zpěvačka Tori Amos (vlastním jménem Myra Ellen Amos) působí na hudební scéně jako chameleón. Na albu Midwinter Graces (2009) zpracovala vánoční koledy, deska Night of Hunters (2011) byla holdem klasické hudbě a Gold Dust (2012) zase odkryla její starší skladby zpracované v orchestrálních aranžích.

Foto: Profimedia.cz

Tori Amos dorazí 11. června do Prahy.

Článek

Novinka Unrepentant Geraldines je jiná. Nabízí subtilní písničky, mezi nimiž nejsou žádní žhaví kandidáti na přední hitparádové příčky nebo do programu mainstreamových rozhlasových stanic. Překvapují navenek bohatými aranžemi, přitom je lze zahrát s doprovodem akustické kytary. Neudivuje to při zjištění, že většinu nástrojů natočila Tori Amos sama a ku pomoci si přizvala jen dva spoluhráče.

Hned úvodní America náladou připomene tvorbu Kate Bushové. Singlová Trouble’s Lament má čistý akustický zvuk a její melodie je ze všech na albu nejvýraznější. Svou komplexní pokojností jsou přitažlivé balady Wild Way nebo Selkie, jistě jedna z nejkrásnějších písní na desce.

Weatherman a Maids of ElfenMere mají naopak atmosféru soundtracku k melancholickému filmu, leč podávány jsou bez něj. Muzikálově pojaté Giant’s Rolling Pin a Rose Dover mají bez možnosti vnímat nějaké dění na scéně také jen poloviční dopad.

Tori Amos je na svém počinu sobecká. Vtahuje posluchače do vlastního světa a drží je tam – v tomto případě – bezmála hodinu. Přitom v něm nenabízí nic barevného, jen ponuré, a tím pádem trochu stereotypní skladby.

Její album je čisté a magické. Udivuje perfekcionismem v provedení i hezkými vokály. Chybí tu ale cosi hypnotického, něco, co by písním dalo punc nezapomenutelnosti. Již 11. června vystoupí Tori Amos v pražském Kongresovém centru.

Tori Amos: Unrepentant Geraldines
Universal Music, 59:28

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám