Hlavní obsah

RECENZE: Ironická reflexe přítomnosti i minulosti

Právo, Peter Kováč

Do 26. června nabízí pražská Špálova galerie konfrontaci tvorby tří umělců tří generací, tvořících ve třech různých městech. Nejstarší Andy Hope 1930 pracuje v Berlíně, Jiří David v Praze a nejmladší Florian Meisenberg v New Yorku. Spojuje je zájem o koncept, umění založené na přemýšlení umělce i diváka.

Foto: Repro katalog

Jiří David, Srna ze série Mondegreen, 2013-2014.

Článek

Meisenberg na výstavě řeší vztahy plátna, prostoru, figury, plochy a linie. Andy Hope 1930 se inspiruje kosmickým prostorem a raketami. Obojí je trochu nuda. Naštěstí je tam Jiří David, který trojici kraluje.

Zajímavý je jeho cyklus Mondegreen, kde kombinuje formou plastické koláže 3D obrazy zvířat s nalezenými předměty, které evokují dávné vzpomínky, příjemné i kruté. Vlčí madona je složena z trojrozměrné fotografie vlka, banální kultovní sošky Panny Marie, zkřížených palcátů z uniformy československé armády a stékající barvy. V dalším obraze nevinnost a plachost pohledu srnky na 3D snímku spojuje David s ohryzkem jablka, štětkou na holení a hákovými kříži.

Je to hra snů propojená s kultem fetišů i postmoderních relikvií. Obrazy jako obrazovka pohledu do reality i jako plocha pro uskladnění předmětů, které působí jako osobní deník i krabice plná vzpomínek. Fantazie a realita se propojují a dílo spoléhá na představivost i paměť diváka.

Nebyl by to David, aby se nevyslovil k aktuálnímu dění. Obraz Hitchcockovy blondýnky představuje osudové ženy Hollywoodu, mezi které je zamíchána Jana Nagyová, manželka Petra Nečase. Uprostřed koláže fotografií je kresba nahého Davida v pozici Mantegnova ležícího Krista s nohama vytrčenýma z obrazu.

Ironická reflexe přítomnosti i minulosti je kořením současného umění, tvrdil americký kritik Clement Greenberg. David to potvrzuje téměř každým vystaveným dílem.

Jiří David, Andy Hope 1930 a Florian Meisenberg
Galerie Václava Špály, Praha, do 26. června, denně 11-19 hod.

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám