Hlavní obsah

Otec jižanského rocku Gregg Allman žaluje film, který o něm natáčejí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film o zakladateli jižanského rocku Greggu Allmanovi Midnight Rider je ohrožen. On sám žaluje producenty a žádá zastavení natáčení. Jeho skupina The Allman Brothers Band patří k největším americkým rockovým ikonám, prodala milióny desek a vstoupila do Rokenrolové síně slávy.

Foto: Profimedia.cz

Gregg Allman ve studiu (uprostřed s kytarou)

Článek

Podle právníků už producenti ztratili práva na jeho životní příběh, protože nezačali s filmováním do 28. února a Allman údajně nedostal celý honorář. Natáčení zdržela nehoda, kdy jednu členku štábu usmrtil vlak a dalších sedm zranil, ale producenti chtějí pokračovat.

Právníci žádají soud, aby nařídil „přerušit veškeré snahy točit film založený na životě Gregga Allmana a/nebo jeho autobiografii.”

William Hurt, který měl hrát hlavní roli, se po nehodě natolik vyděsil, že z projektu utekl. Filmaři nicméně uvedli, že se může pokračovat v červnu. Jejich právní zástupci  tvrdí, že natáčení v podstatě začalo před 28. únorem, ale hned skončilo kvůli nehodě. Druhá strana namítá, že materiál, který natočili, neobsahuje ani jeden dialog nebo něco, co by bylo možné použít do filmu.

Gregg Allman osobně psal režiséru Randallu Millerovi, aby po tragické nehodě film ukončil už z úcty k obětem, on ani produkční společnost to zatím nekomentují.

Vstoupili do dějin spojením rocku, blues, jazzu a country

The Allman Brothers Band patří k největším rockovým ikonám Ameriky, které přišly v silné vlně kapel koncem šedesátých let. V jejich domovině jsou stejně slavní jako Led Zeppelin nebo Janis Joplin, v podstatě založili styl zvaný southern (jižanský) rock.

V roce 1969 se základ skupiny zformoval kolem bratrů Gregga Allmana a Duana Allmana. Sestava se postupně měnila, Duane zemřel mladý, ale Gregg zůstával v čele. Nejlegendárnější jsou jejich rané desky At Fillmore East, Brothers and Sisters či Eat a Peach.

Skupina, která obdržela dvě Grammy a byla uvedena do Rokenrolové síně slávy, je proslulá spojením několika bubeníků a perkusionistů a dvěma sólujícími kytarami, které brilantně improvizují a spojují rock s jazzem i s country. V poslední době s nimi hrál mladší kytarista Derek Trucks.

Reklama

Výběr článků

Načítám