Hlavní obsah

Reedici alb Led Zeppelin doplní neznámé alternativní verze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kultovní skupina Led Zeppelin vydá v červnu reedice svých alb a láká na velmi staré neznámé nahrávky, jako jsou alternativní raná verze Whole Lotta Love nebo blues Keys to the Highway.

Foto: Profimedia.cz

Robert Plant ještě tu a tam koncertuje, o návratu Led Zeppelin ale nechce slyšet.

Článek

Podobných rarit má být v reedici asi tucet. Jsou to buď alternativní verze známých hitů, nebo živáky a dema. V archívu čekaly desítky let. Kytarista Jimmy Page se probíral historií asi dva a půl roku a pouštěl si stovky pásků, aby vybral nejzajímavější „špeky“ pro skalní fandy.

”Nechci, aby to dělal někdo jiný, až umřu, především já musím rozhodnout o tom, co jsme natočili,“ vysvětlil BBC věcně Page, proč věnoval tolik času archívu. Fanoušci se tak poprvé dostanou třeba k nahrávce Keys to the Highway/Trouble in Mind, která se nakonec nedostala na desku Led Zeppelin III. Páska pochází z londýnských Olympic Studios z roku 1970.

”Byly to velmi plodné časy, teprve jsme se dozvídali, co dokážeme. Jimmmy a já jsme prostě blbli s věcmi, co jsme si hrávali doma. Zkoušeli jsme různé věci, nic nebylo promyšlené,“ řekl Robert Plant.

Nadšení bylo tehdy až moc 

Reedice desky Led Zeppelin II bude obsahovat ranou verzi písně Whole Lotta Love, vedle Stairway to Heaven snad největšího hitu Led Zeppelin a možná i největšího rockového riffu 60. let. V ní úplně chybí některé pozdější části a vokály také znějí jinak.

„Uvědomíte si, jak důležité jsou všechny ty přídavné vrstvy a filigránská prácička. Aby to znělo jako Whole Lotta Love, jak ji všichni známe, je potřeba různé hvízdání a cinkání,“ poznamenal Page.

Robert Plant však vidí na svém mladém já i chyby. „Moje nadšení někdy stálo v cestě finese. Když to poslouchám, říkám si, proč jsem nebyl trošku zticha? Tak nějak jsem to přepísknul.“

Page dodal, že po mnoha překvapeních na prvních třech reedicích bude následovat nové vydání všech studiových alb. Vyloučil ale, že přijdou nějaké verze, kde zpívá basák John Paul Jones, a Robert Plant také definitivně vyloučil, že by Led Zeppelin ještě koncertovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám