Hlavní obsah

Ondřej Brzobohatý dokončil nahrávání sólové desky. Jmenuje se Identity

Právo, Jaroslav Špulák

První sólové a výhradně autorské album zpěváka, hudebníka, herce, moderátora a dnes už i porotce Ondřeje Brzobohatého nazvané Identity vyjde 9. května. V těchto dnech je dokončil v pražském studiu Dema.

Rozhovor s Ondřejem Brzobohatým o turné a albuVideo: Právo, Novinky

 
Článek

Brzobohatý nahrával od letošního února. Na albu bude deset písniček, které napsal v posledních pěti letech.

„Do poslední chvíle jsem přepisoval texty. Nebyl jsem si v nich úplně jistý, protože v této oblasti jsem vlastně elév. V minulosti jsem pro svou bývalou kapelu Bůhví psal jen kousky textů, úryvky. Teď jsem potřeboval nabýt jistotu a laboroval jsem nad tím, jak jsem mohl. Když mně na textu nic nevadilo, bral jsem ho jako konečný,“ řekl Právu Brzobohatý.

Dodal, že nejvíce spokojený je s textem k písničce Sedm, který pro album napsal jako první. „Jsou v něm hezké metafory a v rámci metra písničky je dobře vystavěný. Je o soukromém životě mého kamaráda. Jednou se mi při pivu takzvaně vyplakal na rameno a mě jeho příběh zasáhl. Znal jsem dobře jak jeho, tak jeho partnerku. Zjistil, že po sedmi letech není ve svém vztahu spokojený a chce z něho odejít. Uvědomil jsem si, že se opět setkávám se známou sedmiletou periodou, která obecně do věcí a životů přichází. Na základě toho jsem napsal píseň, která má sedm slok,“ vysvětluje.

Foto: Supraphon

Identity je Brzobohatého první sólové album.

Brzobohatý nerad hovoří o hudebních stylech. „Vždycky se tak trochu ošívám, když mám mluvit o žánru. Nerad hudbu škatulkuju, vnímám ji v obsahově širší dimenzi. Je pro mě buď dobrá, anebo špatná. Doufám, že na mém albu je především ta dobrá. Kdybych ale měl být konkrétní, tak se pohybuju někde mezi jazzem, soulem, popem, funky, možná bigbítem. Ten je ale jen jemným kořením desky.“

Na albu hostuje slovenský zpěvák Peter Cmorik, který zpívá s Brzobohatým duet, a ve vokálech Tereza Černochová. „V době, kdy jsme desku dokončovali a mixovali, měl jsem sen o písni Věštkyně. A v tom snu zpívala vokál právě Tereza. Druhý den jsem ji zavolal a poprosil, jestli by mohla přijít ty vokály nazpívat. Přišla a zazpívala je přesně tak, jak se mi zdály ve snu,“ říká Brzobohatý.

Ode dneška vybírá společně se zástupci vydavatelské firmy Supraphon první singl, ke kterému by chtěl nahrát videoklip. Jakmile album vyjde, vyrazí na Jarní klubové turné. Jeho hosty budou Libor Bouček a Tereza Černochová.

Reklama

Výběr článků

Načítám