Hlavní obsah

Godzilla bude svět ničit, Cruise zachraňovat

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva velké výpravné sci-fi thrillery představili v tomto týdnu novinářům zástupci společnosti Warner Bros., která je uvede v příštích dvou měsících do kin. A z nabídnutých ochutnávek je zřejmé, že milovníci žánru se mají na co těšit.

Foto: Warner Bros

Bryan Cranston v Godzille

Článek

Již 15. května uvidíme novou verzi slavné Godzilly, filmu, který poprvé natočil v roce 1954 režisér Ishiro Honda pod japonským názvem Gojira.

Film o strašlivém padesátimetrovém pravěkém ještěrovi, který přežil milióny let v hlubokém oceánu a byl probuzen výbuchy vodíkových bomb, se druhé verze dočkal v roce 1998 v režii Rolanda Emmericha, tvůrce filmů Den nezávislosti, Den poté a dalších.

Nyní Godzilla rozsévá zkázu potřetí a využívá k tomu efekty, které samozřejmě plně odpovídají současným technologickým možnostem. K nim se pojí strach a hrůza v očích těch, kteří se zoufale snaží prchat před něčím neznámým, co žene spoušť před sebou ještě dávno předtím, než se vynoří z vln.

Do hlavních rolí obsadil režisér Gareth Edwards Aarona Taylora-Johnsona, Kena Watanabeho, Elizabeth Olsenovou, ve zřejmě menší roli se objeví Juliette Binocheová, dále Sally Hawkinsová, David Strathairn a mnozí další.

Sotva diváci vydechnou z napětí Godzilly, od 5. června se mohou vypravit na další dobrodružství, které prožijí při záchraně světa Tom Cruise a Emily Bluntová ve filmu Na hraně zítřka.

Foto: Warner Bros

Tom Cruise a Emily Bluntová ve filmu Na hraně zítřka

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti. Mimikové, mimozemská rasa připomínající včelí kolonii, vytrvale útočí na Zemi, obracejí velká města v hromadu trosek a zanechávají za sebou milióny lidských obětí. Armády celého světa spojily své síly a vzepjaly se k poslednímu útoku proti mimozemským hordám.

Tom Cruise hraje podplukovníka Billa Cage, vojáka, který nikdy nebyl v žádné bitvě. Teď je bez velkých cirátů degradován a s nulovým výcvikem a mizernou výzbrojí poslán splnit úkol, který není ničím jiným než sebevražednou misí.

Během několika prvních minut je zabit. Ale jakkoli se to zdá nemožné, procitne opět na začátku toho samého pekelného dne a je nucen znovu bojovat a zemřít... A tak stále dokola. Přímý fyzický kontakt s mimozemšťanem způsobil, že se dostal do časové smyčky, a je tak odsouzen prožívat nelítostnou bitvu znovu a znovu.

S každým dalším pokusem se však zvyšuje jeho odolnost a pohotovost a své rostoucí schopnosti dokáže v boji s Mimiky lépe využívat. Zvlášť když po jeho boku bojuje členka speciálních jednotek Rita (Bluntová), která zlikvidovala víc Mimiků než kterýkoli jiný bojovník na Zemi. Každá další bitva je pro Cage a Ritu příležitostí najít způsob, jak mimozemské vetřelce porazit a Zemi zachránit.

Také režisér Doug Liman (Agent bez minulosti, Pan a paní Smithovi) nechává vzduchem létat nejneuvěřitelnější předměty a zbraně, řítí se kupředu ve zběsilém tempu, ale přitom nezapomíná spočinout v dostatečně dlouhých záběrech na populárních tvářích svých hvězd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám