Hlavní obsah

Začínají Dny evropského filmu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský film Dvojník režiséra Richarda Ayoadea zahájí ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor 21. ročník Dnů evropského filmu.

Foto: ČTK

Režisér Richard Ayoade

Článek

Přehlídka nabídne do 17. dubna divákům v Praze a poté v dalších městech více než padesát snímků z celé Evropy, tematicky rozdělených do několika tradičních i nových sekcí, speciálně sestavených pro tento ročník.

Specialitou je sekce EuroCrime, která reaguje na současný proud evropských thrillerů a kriminálních filmů, jimž kraluje zejména skandinávská produkce. Jedním z nich je například dánský ekothriller Střelec, který se zabývá otázkou, do jaké míry je ospravedlnitelné násilí jako poslední možnost občanského protestu.

Sekce Národní liga přináší jako každoročně výběr několika filmů reprezentujících své země v oscarovém klání. Patří do ní například rakouský snímek Zeď o ženě lapené v neviditelné pasti uprostřed alpských vrcholků, který je zároveň úvahou o moderní civilizaci.

Sekce K věci odráží aktuální problémy současné Evropy jako občanský aktivismus, integraci cizinců, sociální začleňování nebo vzdělávání a uplatnění studentů. Do dokumentární sekce je zařazen mimo jiné koprodukční slovensko-český dokument Sametoví teroristé. Na pomezí dokumentu a fikce, s humorem a nadsázkou líčí příběh tří mužů, kteří se rozhodli bojovat proti bývalému komunistickému režimu formou teroristických akcí.

Shrnující sekce Best of je přehlídkou toho nejzajímavějšího, co vzniklo v evropské kinematografii za poslední dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám