Hlavní obsah

Nová alba: Shakira, John Frusciante či Slobodná Európa

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shakira vydává album, které patří k nejočekávanějším deskám letošního jara. John Frusciante je vždy velmi zajímavý a osobitý, Slobodná Európa navazuje tam, kde před lety skončila. My Chemical Romance mají bestofku a Jiří Slíva v podstatě také.

Článek

Shakira: Shakira

Foto: Sony Music

Nová alba

Zpěvačka a skladatelka Shakira v současné době atakuje světové žebříčky singlem Can’t Remember To Forget You, na kterém hostuje Rihanna. Skladbu napsaly společně, autorsky se na singlu dále podíleli John Hill, Tom Hull, Daniel Ledinsky a Erik Hassle. Album se pak nese v podobném duchu. Shakira potvrzuje výjimečnou pozici na scéně ladnými popovými písničkami, z jejichž podhoubí tryská latinskoamerický elán.

John Frusciante: Enclosure

Foto: Universal Music

Nová alba

Bývalý kytarista skupina Red Hot Chili Peppers John Frusciante je už pár let na vlastní cestě a jako autor je nebývale plodný. Jeho nové album sice vychází z jeho lásky ke hře na kytaru, nicméně slyšet na něm je například piano, samozřejmě rocková rytmika a aktuálně i elektronika a hiphopové prvky. Je to alternativní rocková deska se spoustou překvapení.

Slobodná Európa: Štvorka

Foto: Warner Music

Nová alba

Čtvrté album slovenské punkrockové legendy, která v letošním roce oslavuje pětadvacet let své existence, vychází po mnoha letech. Kapela na něm ale naprosto plynule navazuje na rukopis, který jí byl vlastní na jejích prvních třech albech. Skvělé texty, svéhlavá rocková hudba a charakteristický hlas zpěváky Whiskyho, to je tradiční Slobodná Európa i nyní, po letech.

My Chemical Romance: May Death Never Stop You

Foto: Warner Music

Nová alba

Vzpomínkové album na tvorbu americké emorockové skupiny My Chemical Romance. Kromě největších hitů je na něm i dosud nevydaná skladba Fake Your Death a tři demosnímky. Devatenáct písniček připomíná nejsilnější okamžiky tvorby formace, které existovala v letech 2001 až 2013.

R5: Louder

Foto: Universal Music

Nová alba

Americká teenagerská kapela R5 zažila loni doma úspěšný rok. Nyní vychází její album i v Evropě. Seskupení tvoří sourozenci Lynchovi (bratři Rocky, Riker a Ross a jejich sestra Rydel) a jejich kamarád Ellington Ratliff. Svou kariéru kapela odstartovala sice již v roce 2010, ale velký průlom přišel až loni. Na její desce je mladistvá rocková hudba, která netlačí na pilu a těží z příjemné přirozenosti.

Jiří Slíva: Kup si bicí

Foto: Galén

Nová alba

Český výtvarník Jiří Slíva bubnoval v 60. letech v plzeňské skupině The Spiders a v letech 1971-1972 v triu Petra Skoumala. V první polovině 70. let vystupoval se svými písničkami na koncertech písničkářů ze sdružení Šafrán, později jako host dvojice Burian - Dědeček. Po necelých čtyřiceti letech natočil dávný repertoár na album Kup si bicí! a doplnil ho novými písněmi. Z nahrávky je cítit nostalgie i naivita, je v ní ale cosi neodbytně příjemného.

Cris Cab: Where I Belong

Foto: Universal Music

Nová alba

Jednadvacetiletý rodák z Miami má na svém kontě několik minialb a veřejnosti se v minulosti představil jakožto předskokan na turné T-Paina nebo Gym Class Heroes. Zásadním okamžikem v jeho životě bylo setkání s Pharrellem Williamsem, který se následně stal i jeho mentorem. Aktuálně patří Cris Cab k velkým objevům a hitparády ovládá jeho aktuální hit Liar Liar.

Jiří Dědeček: Kočky z Letný

Foto: Indies MG

Nová alba

Album písničkáře Jiřího Dědečka nabízí sedmnáct písniček o Praze. Některé jsou již staršího data, nicméně nové je jejich podání. Dědeček na kolekci hraje a zazpívá sám, pouze s doprovodem akustické či elektrické kytary, ve dvou případech pak s doprovodem ukulele. Zvláštní důraz bude kladen na songy týkající se Prahy 1, kde umělec dobrovolně žije už od roku 1984.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám