Hlavní obsah

Kunderovy povídky budou na webu v podání autora i herců

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zajímavý dárek dá Český rozhlas Vltava fandům literatury na svém webu. Umístí tam audio verze povídek nejvýznamnějšího žijícího českého spisovatele Milana Kundery, který 1. dubna slaví 85. narozeniny. Ve stejný den ve 22.10 uvede rozhlasová stanice ve svém vysílání povídku Zlaté jablko věčné touhy v podání samotného autora.

Foto: Právo

Milan Kundera

Článek

Osm povídek z dnes už kultovního souboru Směšné lásky bude dva týdny viset na webu v rubrice Hry a četba. Kundera je začal psát koncem padesátých let. Projevil se v nich jeho cit pro absurditu života i hloubavý pohled na mezilidské vztahy a erotiku - u komunistů mu vynesly nálepku cynika.

„... bylo to v roce 1958, bylo mi devětadvacet let, dřel jsem se už druhý rok na hře Majitelé klíčů, a najednou, abych si oddechl, napsal jsem během jednoho či dvou dnů první povídku svého života, Já truchlivý Bůh. Nádherně jsem se u toho bavil a vůbec jsem neměl pocit dřiny,“ řekl v telefonickém rozhovoru před 6 lety Kundera.

Po emigraci do Paříže začal psát francouzsky a mnohá z jeho děl nejsou dodnes oficiálně vydána v češtině, existuje však řada neoficiálních překladů na internetu.

Osm povídek 

Vltava dá k dispozici osm povídek ze souboru Směšné lásky - Nikdo se nebude smát, Falešný autostop, Eduard a Bůh, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Symposion, Doktor Havel po dvaceti letech, Zlaté jablko věčné touhy a Já truchlivý Bůh, v interpretaci Igora Bareše, Antonína Přidala a dalších herců.

Kundera, známý svou snahou neustále kontrolovat podobu svých děl a překladů, některé z napsaných povídek později ze souboru vyškrtl. Například povídku Já truchlivý Bůh ale pro rozhlas uvolnil.

„Z původních desíti povídek autor vyřadil tři – mezi nimi i tu, jíž před šestapadesáti lety začal jeho přerod v romanopisce: Já truchlivý Bůh. Chyběla i v definitivní knižní podobě Směšných lásek. Jsme proto Milanu Kunderovi vděčni, že právě tuto povídku k rozhlasovému ztvárnění uvolnil,“ dodal Tomáš Sedláček, slovesný dramaturg Českého rozhlasu Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám