Hlavní obsah

Před dvaceti lety zemřel Karel Kryl

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na břevnovském hřbitově a v bazilice svaté Markéty v Praze si v sobotu příznivci písničkáře Karla Kryla připomněli dvacet let od jeho smrti.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karel Kryl

Článek

Na jeho hrob položili květiny a zapálili svíčky, v bazilice sloužil zádušní mši převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek

Kryl zemřel 3. března 1994. V jeho repertoáru byly něžné balady i protestsongy, z nichž mnohé se staly symbolem let 1968 a 1989 v Československu.

Vystupovat začal v polovině šedesátých let. Zaujal jazykovou zručností a schopností přesně pojmenovat stav věcí. První jeho deska Bratříčku, zavírej vrátka vyšla v roce 1969. Pár týdnů poté však emigroval do Německa.

Domů se vrátil až po listopadu 1989. Odehrál řadu koncertů, vyšla mu u nás všechna jeho alba, ale s novými poměry v zemi nebyl spokojen a otevřeně je kritizoval. Zemřel nečekaně na srdeční příhodu v Mnichově ve věku nedožitých padesáti let. Dva dny předtím byl ještě v Praze.

Letos 12. dubna by se dožil sedmdesáti let. Jeho příznivci si ho připomenou 8. dubna na vzpomínkovém koncertě v pražské Lucerně. Supraphon pak vydá dosud nezveřejněný záznam jeho koncertu v Mnichově z roku 1982.

Reklama

Výběr článků

Načítám