Hlavní obsah

RECENZE: Důstojná oslava talentu Jiřího Balcara

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný poválečný umělec Jiří Balcar nemohl zcela rozvinout svůj talent, neboť jeho život ukončila tragická dopravní nehoda v létě roku 1968. Přesto je dílo tohoto kolínského rodáka schopno oslovovat milovníky umění svou nadčasovostí i dnes.

Foto: katalog výstavy

Některá díla Jiřího Balcara připomínají mystické mapy zaniklých kultur.

Článek

V komorních a sevřených prostorách kolínské městské galerie, kde se Balcarova výstava koná, získává dílo na větší intenzitě než v rozlehlých anonymních sálech. To prospívá především jeho malířské tvorbě. Ponuré oleje, na nichž převládají temně modrá, černočerná nebo šedomodrá, vypadají jako staré rozpraskané zdi nebo mapy dávno zaniklých kultur.

Práce nepostrádají mystický rozměr, jejich abstraktní zpracování vybízí hledat v prasklinách vlastní zasuté pravdy. Výjimku tvoří obraz Dekret, na kterém převládají barvy zelená a rezavě oranžová. Bílý čtverec vpravo dole, písmeno A a cifra 13 celou koncepci dynamizují a výslednou kompozici doslova rozhýbávají. Jiří Balcar se tak dostává ve svém vyjádření až někam ke street artu či graffiti.

Druhým výrazným tématem expozice je zobrazení ženy jako tajemného erotického symbolu. Balcar jde buď cestou grafického aktu, na němž kontrastem černé a bílé vyzdvihuje smyslné ženské křivky až s takřka lascivním potěšením, anebo chápe ženu jako abstraktní symbol touhy, která je zahalena anonymitou.

Jako na barevné litografii s názvem X z roku jeho smrti. Žena s černými vlasy na temně krvavém pozadí nemá tvář, jen bílou mrtvolnou plochu. Co se skrývá pod jejím závojem neproniknutelnosti, není známo. Je to snad smrt?

Foto: katalog výstavy

Jiří Balcar: X

Škoda že na výstavě absentují Balcarovy filmové plakáty. V oblasti tohoto druhu užitého umění byl totiž velice výraznou osobností. I tak je ale výstava důstojnou oslavou talentovaného výtvarníka.

Jiří Balcar: Grafika, obrazy
Galerie města Kolína, Kolín, do 31. března

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám