Hlavní obsah

Svěrákova pohádka Tři bratři bude mít premiéru až v srpnu

Z května na konec srpna byla přesunuta premiéra filmové pohádky Tři bratři. Podle režiséra Jana Svěráka je třeba více času na výrobu zhruba tří stovek trikových efektů, důvodem je i nízký rozpočet filmu.

Článek

„Udělali jsme dohodu, že společnost UPP nám triky vyrobí, ale potřebuje na to více času,“ řekl režisér. Když prý spočítal, kolik by stál snímek s počítačově vytvořenými zvířaty, přišlo by několik záběrů s takzvanou 3D loutkou na částku, která tvoří celkový rozpočet filmu. „A protože jsme v Čechách, nemůžeme si to dovolit,“” uvedl. Proto se na plátně objeví živí holubi, veverky, prasátka či lišky, ale i loutky.

Do koprodukce filmu vstoupili partneři z Dánska, kteří se Svěrákem spolupracují už tradičně “ podíleli se na Vratných lahvích i na Kukym. „Se Slovenskem zatím stále jednáme. Skladatel Michal Novinski, který spolupracoval i na Kukym, oblékl noty Jaroslava Uhlíře do nového hávu, vhodného pro velké plátno, a napsal další hudbu. Je slovenským koproducentem, ale tamní fond zatím nemáme potvrzen,“ dodal režisér. Rád by prý udělal také slovenskou verzi; je domluven s Milanem Lasicou, který by ji jako textař přeložil.

Scénář Zdeňka Svěráka

Scénář ke snímku napsal Zdeněk Svěrák a potýkal se s poněkud zvláštním úkolem. Musel vymyslet filmovou pohádku spojenou ze tří minioperek, které vznikly pro televizní pořad Hodina zpěvu. „Strávili jsme na tom se synem dost času, aby to mělo nějaký vtip,“ řekl scenárista. Nápad natočit pohádku na motivy klasické látky se prý v tvůrčím rodinném tandemu zrodil už dávno.

„Mnoho let jsme hledali námět na pohádku, kterou by táta napsal, a já ji mohl režírovat. Až v létě 2011 jsme přišli na to, že by se dal natočit pohádkový hudební film z minioperek. Použili jsme hudbu i text z Karkulky, Šípkové Růženky i Dvanácti měsíčků, jen namísto Budulínka dopsal tatínek čtvrtý příběh tří bratrů, který všechny pohádky propojil,“ uvedl režisér.

Klus, Dyk i Kaiser

Minioperky z dílny Svěráka a Uhlíře jsou díla (nejdelší má patnáct minut), která si děti oblíbily; do repertoáru je zařadila i Dětská opera Národního divadla. „Bylo třeba vymyslet spojovací pohádku. A protože všechny tři, které se tam zpívají, jsou o holkách – Růžence, Marušce a Karkulce, hrdiny té vymyšlené jsou tři kluci, kteří je zachrání a pak si je myslím vezmou,“ dodal Zdeněk Svěrák. Bratři, kteří se vydají vysvobodit spící princeznu, vstupují do všech tří pohádek a musí se zbavit špatných vlastností, aby si zasloužili lásku.

V hlavních rolích filmu, který se natáčel na severu i jihu Čech, se objeví Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Kateřina Kosová, Sabina Rojková, Ivana Chýlková, Oldřich Kaiser a Jiří Lábus.

Reklama

Výběr článků

Načítám