Hlavní obsah

V Radě ČT chtějí být Uhde, Eklová i Fričová

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šest nových členů Rady České televize (ČT) a tři nové členy Rady Českého rozhlasu (ČRo) by měli zvolit poslanci na únorové nebo březnové schůzi Sněmovny.

Foto: ARCHIV, Právo

Také Milan Uhde usiluje o nominaci.

Článek

Společenské organizace mohly jména kandidátů navrhovat Volebnímu výboru Sněmovny do pátku 31. ledna. Jejich jména budou oficiálně zveřejněna podle sdělení tajemnice volebního výboru Jitky Václavíkové až koncem týdne, tedy do pátku 7. ledna.

Ale některá jména již na veřejnost prosákla. V Radě ČT chce pokračovat jak současný předseda Milan Uhde, tak místopředsedkyně Dana Eklová (Makrlíková) i členové Radek Mezuláník a Antonín Bajaja. Zájem má bývalá poslankyně KSČM Ivana Levá či bývalý ministr kultura Jaromír Talíř. Také řada lidí, kteří v ČT pracovali a byli z veřejnoprávní televize nuceni odejít.

Fričová i Jurinová

Ze známějších jmen jde například o bývalou programovou ředitelku Kateřinu Fričovou nebo moderátora Romana Proroka. Hlásí se bývalá členka rady Zdeňka Hůlová, drogový specialista Ivan Douda či mediální pedagog Jan Jirák. Zájem má i bývalá moderátorka zpráv Novy Eva Jurinová nebo válečná reportérka Petra Procházková.

„Čekáme na poštu s razítkem 31. ledna, protože nominace se mohly podávat až do páteční půlnoci. Pak musíme zkontrolovat, zda všichni kandidáti dodali současně s přihláškou potřebné a hlavně platné dokumenty, a teprve pak může předseda volebního výboru Martin Komárek (hnutí ANO) jména oznámit. Předpokládám, že to bude koncem týdne,“ řekla v pondělí Václavíková Právu.

Rada ČT má mít patnáct členů, v současné době jich pracuje čtrnáct. V březnu končí mandát  kromě Uhdemu, Eklové (Makrlíkové), Mezuláníkovi a Bajajovi také Jaroslavu Preslovi, jedno místo je neobsazené od minulého funkčního období. Rada ČRo má být devítičlenná, mandát končí dvěma členům a jedno místo je neobsazené z minulého období. Končí předseda Tomáš Ratiborský a místopředseda Bohuš Zoubek.

Od roku 2002 volí členy rad veřejnoprávních médií poslanci v plénu Sněmovny, jako první je projednává Volební výbor Sněmovny a dělá tzv. předvýběr. Ve volebním výboru má převahu vládní koalice ČSSD, ANO a KDU -ČSL. Předsedou výboru je Martin Komárek (ANO), místopředsedové jsou Vítězslav Jandák (soc. dem.), Daniel Herman (lidovci), Vladimír Koníček (KSČM) a Nina Nováková (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám