Hlavní obsah

Italské baroko v Budapešti

Právo, Peter Kováč

Budapešťské Szépművészeti Múzeum nabízí do 16. února pozoruhodnou bilanci italského barokního malířství nazvanou Od Caravaggia ke Canalettovi.

Foto: ČTK

V Budapešti probíhá výstava Od Caravaggia ke Canalettovi.

Článek

Plakáty zvoucí k návštěvě výstavy jsou vylepeny i v londýnském metru a recenzent britského deníku The Telegraph napsal nadšenou recenzi nejen o uměleckých pokladech svezených do Budapešti z celého světa, ale také o možnosti využít po takovém nevšedním zážitku relax v podobě termálních lázní či restaurací.

Základem výstavy je soubor špičkových obrazů z maďarských sbírek, které byly doplněny stovkou malířských pokladů z nejvýznamnějších světových galerií, zejména z Národní galerie ve Washingtonu, Národní galerie v Londýně, Muzea Louvre v Paříži, Prada v Madridu, německých a rakouských galerií i italských sbírek, jako jsou Uffizi ve Florencii nebo Villa Borghese v Římě. Ozdobou je desítka obrazů Caravaggia.

Organizátoři spolupracovali s padesáti zahraničními kurátory na výstavě i na katalogu v maďarské a anglické verzi. Výstava navazuje na předchozí přehled italské renesanční malby nazvaný Od Botticelliho k Tizianovi, který se konal v letech 2009–2010 a do Budapešti přilákal 230 tisíc návštěvníků. Výstava je otevřena denně kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám