Hlavní obsah

Režisér Jiří Vejdělek se zahalil do sametu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh první lásky v čase, kdy se lámaly dějiny, vypráví nová komedie scenáristy a režiséra Jiřího Vejdělka Něžné vlny, která měla včera večer slavnostní premiéru a jejímž mediálním partnerem je Právo. V kinech ji diváci uvidí od 9. ledna 2014.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Zleva Lucie Šteflová (na plakátu), Robert Cejnar, Hynek Čermák, Jiří Vejdělek a Táňa Pauhofová.

Článek

„Za Ženy v pokušení a Muže v naději jsem si vysloužil nálepku nemravy, proto jsem se tentokrát vydal hlouběji do mládí, abych zjistil, kde se to ve mně vzalo,“ řekl s nadsázkou Právu po projekci Vejdělek.

Jako režisér stál mimo jiné před úkolem obsadit do hlavní role někoho, kdo bude do značné míry představovat jeho samotného. Z rozsáhlého castingu asi 1500 mladých lidí vyšel vítězně debutující Robert Cejnar.

Něžné vlny se odehrávají v osmdesátých letech minulého století a vrcholí v listopadu 1989 vtipnou nadsázkou na téma, kdo a jak vyvolal sametovou revoluci. Jde ale hlavně o rodinný příběh, jehož hrdinou je sice dospívající Vojta, ale významné jsou také role jeho rodičů v podání Táni Pauhofové a Hynka Čermáka i dalších dospělých postav, které ztvárnili Vojta Dyk, Jan Hartl, Taťjana Medvecká či Jan Budař nebo Václav Kopta, kteří dostali role hlavních padouchů.

Rusovlasou spolužačku Elu, akvabelu, která má právě v listopadu 1989 odjet na závody do Paříže, hraje Lucie Šteflová. Hrála například v seriálu Vyprávěj, ve filmu Vendeta a v řadě televizních filmů.

Vejdělek patří mezi divácky nejúspěšnější filmaře posledních let. Do kin vstoupil adaptací Vieweghových Účastníků zájezdu, kterou zhlédlo přes 800 000 diváků. Komediální roadmovie Roming byla uvedena v oficiálním programu MFF v Torontu. Za tragikomedii Václav dostali Ivan Trojan a Jan Budař Českého lva za hlavní a vedlejší výkon.

Na komedii Ženy v pokušení přišel milión a čtvrt diváků, Eliška Balzerová získala Českého lva za vedlejší herecký výkon a Muži v naději (stejně jako Ženy v pokušení) byli divácky nejúspěšnějším snímkem roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám