Hlavní obsah

Na Thicka se sypou obvinění z kopírování mnoha songů Marvina Gaye

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stále větších problémech se ocitá popový zpěvák Robin Thicke. Začalo to žalobou, že v Blurred Lines vykradl skladbu klasika R&B Marvina Gaye Got to Give It Up, a přibývají další.

Foto: ČTK/AP

Robin Thicke

Článek

Adoptovaný syn zpěváka Marvin Gaye III. si najal vlastního právníka a podal další žalobu, stejně jako před ním Frankie Christian Gaye a Nona Gaye, kteří podali žalobu na Robina Thicka i na jeho producenty už v říjnu kvůli zkopírování dvou písní.

Podle nové žaloby je písnička Blurred Lines kopií Got To Give It Up, dále Love After War nápadně připomíná After The Dance, Make U Love Me zase hit I Want You a Million Dollar Baby Gayovu píseň Trouble Man.

Marvin Gaye III. obviňuje Thicka z kopírování u všech písní, ale porušení autorských práv uplatňuje jen u Blurred Lines a Love After War. Narozdíl od sourozenců netvrdí, že vydavatel vlastněný firmou Sony/ATV porušil smlouvu tím, že selhal při ochraně písní Marvina Gaye.

Samostatné žaloby naznačují, že v rodině asi nepanuje harmonie a při případném odškodnění se začnou hádat i mezi sebou.

Marvin Gaye byl jedním z největších jmen proslulé stáje Motown a vůbec hudby 60. a 70. let. Narodil se v roce 1939 ve Washingtonu a vyrůstal v církevním prostředí (otec byl pastorem). Jako většina velkých soulových hvězd začínal zpívat v kostele a na některých jeho nahrávkách je znát vliv gospelu.

Jeho pravé jméno bylo Gay, to se mu ale moc nezamlouvalo, tak se přejmenoval na Gaye. Vydal desítky alb a spolupracoval s největšími hvězdami svého oboru (Stevie Wonder, Diana Rossová atd.). Nejslavnějším hitem se stala balada Lets Get It On, která je dodnes považována za nejsmyslnější písničku o sexu.

O zpěvákovi se připravuje také film. Chce zachytit, jak se hudební génius propadal do psychických problémů a drog, až se z něj stala troska. Žil nějaký čas v Londýně a hudební podnikatel Freddy Cousaert mu chtěl pomoci dostat se zpátky na nohy. Nakonec ale zpěváka zastřelil v hádce jeho vlastní otec. Gaye měl hrát Lenny Kravitz, ale nakonec to bude Jesse Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám