Hlavní obsah

Halina Pawlowská: Příběh stvoření světa je fascinující

Právo, Jan Šída

Stvoření Adama a Evy jako muzikálovou komedii uvede 17. dubna 2014 pražské Divadlo Broadway. Spisovatelka Halina Pawlowská k němu napsala libreto. Práce ji zaujala proto, že se poprvé podílela na tvorbě veršovaného libreta pro muzikál.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Halinu Pawlowskou zaujal příběh už v bibli.

Článek

Proč jste přijala nabídku vytvořit libreto?

Příběh Adama a Evy mě zaujal už v bibli. Vždyť stvoření světa a člověka je přece fascinující. Najdeme v něm mnoho otazníků, takže každý si vznik života může představovat tak, jak mu fantazie a jeho víra dovolí. Já napsala svou představu.

Věděla jste od začátku, jak téma uchopíte?

Hodně jsem o tom přemýšlela, ale člověk přece nikdy neví, jak se bude tvůrčí proces vyvíjet. Bylo samozřejmě nutné si znovu přečíst bibli a znovu projít určité pasáže. Hodně mě třeba zaujala tematika andělů. Vždycky musím přečíst dost knih, než dojdu k nějaké představě.

Jak dlouho vám trvala práce na libretu?

U mě je přemýšlení o věcech a utváření nápadů delší než samotná tvorba. V tomto případě trvalo duchovní utváření tématu asi půl roku a samotné psaní tak čtrnáct dní. Celou práci jsem odevzdala jen čtyři dny po termínu.

Konzultovala jste texty písní Borise Pralovzského se svým libretem?

V první fázi jsem napsala text ve formě básní. Boris je pak začal upravovat a prodlužovat, aby korespondovaly s hudbou. A téma také rozváděl, aby se přesně trefil do atmosféry a vyznění každé písně.

Přála byste si, aby muzikál objevil nějaké neznámé jméno a udělal z něj hvězdu?

Myslím, že v tomto případě by byla ideální rovnováha. Hlavní hvězda ať přitáhne pozornost veřejnosti a vedle ní může časem vyrašit nějaký nový talent. Jestli se to stane, podpoří to muzikál a zaujme zase další lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám