Hlavní obsah

RECENZE: Biffy Clyro vyvolávali až úžas

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotští Biffy Clyro jsou světové rockové hvězdy. Byť v České republice jejich jméno zatím září především v přehledu rockových fajnšmekrů, brázdí svět jako zářivá atrakce koncertů i festivalů a coby předkapelu si je už pozvali Muse, U2, Rolling Stones, The Who, Red Hot Chili Peppers a další ikony světové hudební scény.

Foto: Profimedia.cz

Biffy Clyro jsou naživo naprosto strhující. Na snímku zpěvák Simon Neil.

Článek

Poprvé se v Praze představili na podzim roku 2010. Lucerna Music Bar tehdy sice nebyl vyprodaný, to se nicméně při jejich čtvrteční druhé návštěvě české metropole neopakovalo. Vystoupili v pražském klubu Roxy a vyprodáno bylo již několik dnů před koncertem.

Biffy Clyro přijeli v rámci evropského turné ke svému letošnímu albu Opposites. Koncertní setlist tedy sestával ze skladeb z něho, stejně tak došlo i na kousky, které jsou dnes již skutečnými hity a bez nichž by to ten večer nešlo.

Simon Neil (zpěv, kytara), James Johnston (baskytara, zpěv) a Ben Johnston (bicí, zpěv) si na pódium vzali ještě pomocného kytaristu a také hráče na klávesové nástroje. Tím dali svým na albu výrazně melodickým a současně nesmírně naléhavým skladbám naživo veskrze hutný a elektrizující sound.

Jejich koncert byl vpravdě rockový. Vedle silných melodií se do písniček vmísily instrumentálně až agresivní pasáže, které ovšem vysílaly divákům takovou energickou kanonádu, že je leckdy uváděly až v cosi, co se podobalo – řečeno s nadhledem – němému úžasu.

Biffy Clyro jsou vynikající koncertní kapela. Nejde jen o masivní zvuk, ale také o bezchybný zpěv Neila a vynikající vícehlasy zbylých muzikantů na pódiu. Všechno znělo jako z alba, jen se k tomu přidal rockový tah, který i z popově laděných skladeb na desce udělal při vystoupení strhující syrové skladby.

Biffy Clyro navíc mají z čeho sestavovat setlist. Znalcům své tvorby tak v podstatě nedali vydechnout, snad jen ve dvou akustických písničkách, které na pódiu odehrál na kytaru a odzpíval Neil sám.

Kvůli všem těm vlastnostem vlastně nebylo divu, že čtvrteční koncert Biffy Clyro aspiruje na jeden z nejlepších, které se v letošním roce v České republice uskutečnily.

Biffy Clyro
Roxy, Praha, 14. listopadu

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám