Hlavní obsah

Život Adele či Cizí oběd v nominacích na Zlaté glóby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život Adele, Cizí oběd nebo Jaký otec, takový syn. To jsou filmy aspirující na ocenění v kategorii nejlepšího zahraničního snímku Zlatých glóbů, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. A zároveň nejsou na seznamu nominovaných na Oscary, což je také případ českého kandidáta polské režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř, který byl z Oscarů diskvalifikován, protože už ho odvysílala televize - byť v podobě seriálu.

Foto: Film Europe

Z filmu Život Adele

Článek

Kategorie nejlepší zahraniční film u Zlatých glóbů obsahuje letos impozantní seznam nominovaných, uvedl internetový server TheWrap. Krom vítěze z Cannes Život Adele a držitele ceny poroty Jaký otec, takový syn či milovaného indického snímku Cizí oběd, na něm je například labutí píseň japonského mistra animátora Hajaa Mijazakiho Kaze tachinu (Zvedá se vítr), a dokonce i tai-či epos v režii Keanu Reevese Man of Tai Chi.

Všechny tyto filmy mají jedno společné: nejsou mezi nominovanými na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. A zároveň mají velkou šanci uspět v boji o Zlatý glóbus; porota by tak mohla vyslat Oscarům signál, že Zlaté glóby nabízejí reprezentativnější výběr toho nejlepšího ve světové kinematografii.

Zatímco udělování Oscarů se striktně drží pravidla jedna země, jeden film a rozhodování o tom, který nominovat, nechávají na každé zemi, pravidla Zlatých glóbů umožňují víc nominací za jeden stát. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu přijímá jakýkoli převážně neanglicky mluvený film uvedený do kin v zemi jeho původu v uplynulém roce. Na Oscary se letos kvalifikovalo rekordních 76 filmů, zatímco na glóby celkem 48 snímků; 36 z nich se zároveň uchází i o Oscara.

Spielberg chce remake japonského snímku

Všechny tři zmíněné filmy, které se do oscarových nominací nedostaly, letos sklízejí značnou pozornost. Indický film Cizí oběd režiséra Riteše Batry v USA uvedla do kin společnost Sony Pictures Classics. Japonský snímek Jaký otec, takový syn zaujal Stevena Spielberga, když předsedal porotě v Cannes a jeho studio DreamWorks v září koupilo práva na remake.

A francouzský, sexuálně velmi otevřený film Život Adele se stal nejprobíranějším zahraničním snímkem letošního roku. Ve své domovské zemi ale o týden propásl uvedení do kin tak, aby se mohl ucházet o Oscara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám