Hlavní obsah

Ille: Je to velmi svobodný projekt

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele pražské alternativně popové skupiny Ille stojí zpěvačka a autorka Olga Königová. Kapela vydala aktuálně desku s názvem Ve tvý skříni. Produkoval ji zkušený Dušan Neuwerth.

Foto: Supraphon/Jiří Hroník

Ille jsou podle kritiků objev letošního hudebního léta.

Článek

Olgo, jste také členkou skupiny Obří broskev. Co s ní teď je?

Königová: Momentálně spí, ale na jaro příštího roku chystáme jakousi dehibernaci. Chceme odehrát pár koncertů, přesný plán ale zatím nemáme.

Mají spolu tyto dva projekty něco společného?

Königová: Bez Obří broskve by nepřišly věci, které se v poslední době staly. Když jsme v roce 2008 natáčeli album Potápěči, seznámila jsem se s producentem Dušanem Neuwerthem. Jakub König, hlavní postava Jakuba a Obří broskve a můj manžel, pak napsal některé písničky, které jsou na desce Ille. Jinak ale jdou jeho a mé písně trochu jiným směrem. Jakub je kluk a já holka.

Je pro mě důležité být zpěvačkou. Vždycky jsem se k tomu snažila dostat a v Ille se to konečně děje
Olga Königová

Na albu Ille je i skladba Ledňáčci, kterou nahrála Vypsaná fixa. Jak se tam dostala?

Königová: Když jsme točili zmíněné album Potápěči, seznámila jsem se i s Vypsanou fixou. Jakub ji poslouchal už dlouho, já se k ní ale jako posluchač dostala až s vydáním alba Fenomén, které produkoval Dušan Neuwerth. Zpěvák Márdi nám natočil do jedné skladby na Potápečích vokály a já mu na oplátku nahrála vokály na jejich poslední desku. Že zpívá v písničce Ledňáčci na albu Ille, je vlastně už druhé kolo spolupráce.

Ta písnička je na desce Vypsané fixy Bestiálně šťastní a velmi mě zasáhla. Je emocionální, má skvělý refrén, hezky plyne a je k ní pěkný videoklip. Navíc je v ní verš ,Z rádia hráli mši pro severní Čechy‘ a já pocházím z Ústí nad Labem. Kvůli tomu všemu jsem požádala kluky z Vypsané fixy, jestli bychom ji mohli nahrát ve vlastní verzi na desku Ille.

Neuwerth: Mě to potěšilo, protože když jsem začal pracovat s Vypsanou fixou, Ledňáčci už byli nahraní. Strašně se mi líbili a říkal jsem klukům, že mě mrzí, že s nimi nepočkali na mě. Měl jsem v plánu je někdy s Fixou přetočil a udělat jakýsi remake. Nakonec se mi je povedlo nahrát s Ille.

Jaké ambice Ille mají?

Königová: Je to projekt, ve kterém chci zpívat své písničky.

Máte pro něj nějakou filozofii?

Königová: Vědomě ne, nechávám se ovlivňovat různými věcmi, takže v tomto směru je to svobodný projekt. Mé písně určitě mají podobný rukopis. Nedokážu ho však postihnout konkrétními slovy.

Neuwerth: To bude muset pojmenovat někdo zvenčí. Já si spolupráci s Ille vybral proto, že mi jejich hudba zní skoro až seversky. Velmi inspirativní pro mě jsou skandinávské zpěvačky a říkal jsem si, že bychom nahrávání mohli pojmout v tom duchu. Líbí se mi, jak Olga zpívá. Není v tom afekt nebo uřvanost. Její projev je civilní a to mám rád.

Königová: Je pro mě důležité být zpěvačkou. Vždycky jsem se k tomu snažila dostat a v Ille se to konečně děje. Navíc formou, která je pro mě nejpřitažlivější. Mám kapelu a natočila jsem desku. Samozřejmě mě láká i psaní písniček. V téhle oblasti mám ale výkyvy, někdy se mi píše snáz, jindy hůř.

Neuwerth: Na British Awards existuje kategorie solo artist, tedy sólový umělec. Oceňováni v ní bývají lidé, kteří skvěle a zajímavě skládají, ale nejsou tak zdatní zpěváci, aby se mohli prosadit v pěvecké kategorii. Myslím si, že tohle označení dostatečně vystihuje Olžin projev. Podle mě navíc zpívá tak krásně, že by mohla soutěžit i v kategorii zpěvačka roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám