Hlavní obsah

Jiří Menzel bude oceněn ve Španělsku

Režisér Jiří Menzel převezme 17. října v Gironě významné ocenění Asociace Liberpress. Tato španělská společnost, založená v roce 1999 za účelem propagace kultury, solidarity a humanitních cílů v oblasti médií a komunikací, tak ocení jeho filmovou dráhu, nezávislou na politických tlacích či totalitních režimech, oznámila Menzelova asistentka Míla Řádová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Menzel

Článek

„Oceněn bude i za svou schopnost vyjadřovat se s citem a humorem o lidské duši a lidských citech, za vnímavost a ironii, hravost a sarkasmus, ale i za to, že je jedním z největších odborníků na satirickou komedii a sociální kritiku vedenou z pozice nezkrotného rebelanství a svobody,” citovala z odůvodnění uznání Řádová. Spolu s Asociací Liberpress je uděluje provinční rada města Girona.

Letos pětasedmdesátiletý oscarový filmař je držitelem Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, v roce 2003 získal na MFF v Karlových Varech cenu za přínos kinematografii světové. Letos převzal na ministerstvu kultury cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Mimo jiné je nositelem francouzského titulu Rytíř umění a literatury. Jeho tvorbu ocenily desítky zahraničních festivalů.

Menzelův poslední snímek, hudební komedii o vášni k hudbě i ženám Donšajni, však domácí kritika nepřijala. Přesto byla jako náhradník vyslána Českou filmovou a televizní akademií do bojů o oscarové nominace. Producenti se snaží, aby zasáhla i do nominací Zlatých glóbů, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Menzel svůj nový snímek doprovodí na řadu zahraničních filmových přehlídek, s celou filmovou delegací je pozván do Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám