Hlavní obsah

Premiéra skladby o Wintonových dětech zahájila 21. sezónu ČNSO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra skladby Poslední vlak do zítřka (Last Train To Tomorrow) s tématem takzvaných Wintonových dětí v pondělí v Obecním domě v Praze zahájila 21. sezónu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

Hudebně-dramatickou skladbu pro orchestr, dětský sbor a herce Dětské opery Praha dirigoval její autor, pravidelný host orchestru Američan Carl Davis. Ve druhé části večera zazněly symfonické básně Vltava, Z českých luhů a hájů a Šárka z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany.

Dílo Poslední vlak do zítřka věnoval skladatel a dirigent Davis Nicholasi Wintonovi, který převezl přes 600 židovských dětí z Československa do Británie, aby je zachránil před transporty do koncentračních táborů. Britský makléř a humanitární pracovník byl aspirantem na letošní Nobelovu cenu za mír. Tu však minulý týden získala mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Skladba Poslední vlak do zítřka nabídla 11 písní s názvy jako Křišťálová noc, Zvěsti o vlacích, Prstýnek v podpatku střevíce nebo Slunce vychází nad jiným světem. Události, které předcházely cestě vlakem na londýnské nádraží Liverpool Street Station, jsou vyprávěny v retrospektivě. Mladí herci v dobových oblecích propojují jednotlivé části s historickým kontextem a dílo vrcholí příjezdem dětí do Anglie, kde začíná jejich nový život. „Závěr musí znít optimisticky v durové tónině. Koneckonců díky Britům byly tyhle děti zachráněny od převozu do koncentračních táborů a to je důvod k oslavě,” podotkl ke svému dílu, které obecenstvo odměnilo dlouhotrvajícím potleskem vestoje, Davis.

ČNSO v sezóně 2013/2014 uvede šest koncertů. Na druhém se 10. prosince představí dirigent Libor Pešek a houslista Jan Mráček v programu tvořeném díly Mozarta, Brahmse a Stravinského. V Obecním domě poté 15. ledna příštího roku zazní Mahlerova Symfonie č. 7, čtvrtý koncert 14. února bude věnován svátku zamilovaných sv. Valentýna, kdy bude tématem Romeo a Julie (Čajkovskij, Rota, Gounod, Prokofjev). Pátý koncert s dirigentem Tomášem Braunerem a klavíristou Janem Simonem nabídne díla Honeggera, Dvořáka a Šostakoviče. Závěrečný koncert 21. sezóny ČNSO se uskuteční 24. dubna. Skladby Mendozy a Bernsteina uvede soubor pod taktovkou Vinceho Mendozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám