Hlavní obsah

Nová alba: Manic Street Preachers, Moby, Kings of Leon a další

Právo, Jaroslav Špulák

Začíná tradiční předvánoční žeň, tedy doba, kdy se do světa hrnou očekávané novinky a na trhu se objevují alba slavných či momentálně zásadních skupin a interpretů. Za všechny jmenujme v tomto týdnu Manic Street Preachers, Kings of Leon, Mobyho, Dream Theater nebo Black Label Society.

Článek

Manic Street Preachers: Rewind The Film

Foto: Sony Music

Nová alba

Nové album velšské formace Manic Street Preachers přináší tradiční melodické tahy, leč poněkud méně tradiční hudební kabát. Kolekce se nese ve volném tempu, jsou na ní slyšet různé nástroje i hlasy různých hostů. Jde o poměrně klidné, elektroakustické album, které není pro tuto kapelu příliš typické.

Moby: Innocents

Foto: Parlophone

Nová alba

Americký hudebník a producent Moby připravil nové album, jež je jeho jedenáctým studiovým počinem. Je písničkové, i když na něm Moby samozřejmě pracoval se syntetickými zvuky. Kromě Cold Specks, která zpívá v singlu A Case For Shame, na něm hostují Mark Lanegan ze Screaming Trees, Wayne Coyne z The Flaming Lips, indiefolkový zpěvák Damien Jurado nebo zpěvačka Skylar Grey. Produkce desky se ujal Mark Spike Stent, který se podílel na albech U2, Muse, Massive Attack či Madonny. Je to poprvé, co Mobyho album produkuje někdo jiný než on.

Kings of Leon: Mechanical Bull

Foto: Sony Music

Nová alba

Americká rocková čtveřice Kings of Leon, jinak ryze rodinný podnik, vydává album, které patří k nejvyzrálejším ze všech, jež dosud poslala do světa. Je šesté v pořadí, a byť na něm není žádný zásadní stylový posun, je evidentní chytrý autorský rukopis, který formace povýšila nad rutinu. Deska vznikla ve studiu kapely v Nashvillu.

Dream Theater: Dream Theater

Foto: Warner Music

Nová alba

Již dvanácté album americké progresmetalové kapely Dream Theater přináší hudebně a technicky vyzrálé kompozice tak, jak je fanoušci od formace čekají. Kolekce vznikla v Cove City Sound Studios v New Yorku pod produkčním dohledem kytaristy kapely Johna Petrucciho.

Eggnoise: 4

Foto: Indies Scope

Nová alba

Písničky z filmu Svatá čtveřice, včetně ústřední melodie, se naopak staly základem pro nové album. Skupina Eggnoise, která před dvěma lety přerušila koncertní činnost, se navrací na pódia s novou deskou. Nahrávka nese jednoduchý název 4 a filmové skladby na ní doplňují novinky.

Birdy: Fire Within

Foto: Warner Music

Nová alba

Fire Within je druhé album britské zpěvačky s belgickými kořeny. Zatímco na debutu nabídla především coververze, tentokrát zpívá autorské skladby. Indiefolkové atmosféře nahrávky pomohla řada zajímavých spolupracovníků, například Ryan Tedder (pracoval s OneRepublic), Dan Wilson (Adele), Rich Costey (Muse, Arctic Monkeys, Sigur Ros), Ben Lovett (Mumford & Sons), Tim Commerford (Rage Against The Machine) nebo Omar Hakim (Sting, Miles Davis, David Bowie, Mariah Carey).

Skunk Anansie: An Acoustic. Live In London

Foto: 100% Records

Nová alba

Britská rocková skupina Skunk Anansie vydává záznam svého akustického koncertu v londýnské Cadogan Hall, který se uskutečnil 15. dubna letošního roku. Hrála na něm akustické verze svých rockových skladeb a mnohým vtiskla velmi zajímavou, neopakovatelnou atmosféru.

Hana Hegerová: Zlatá kolekce 1957-2010

Foto: Supraphon

Nová alba

Po dvou letech od chvíle, kdy Hana Hegerová oznámila ukončení své aktivní umělecké kariéry, přichází na trh 3CD kompilace, na jejímž výběru se podílela i sama zpěvačka. Dramaturg Tomáš Padevět rozdělil komplet na tři alba. CD1 nazval Srdcovky, CD2 Písně cizojazyčné a CD3 Písně filmové, televizní a raritní.

Různí: And I’ll Scratch Yours

Foto: Universal Music

Nová alba

V roce 2010 vydal britský zpěvák Peter Gabriel album Scratch My Back. Nahrál na ně své oblíbené skladby jiných autorů (David Bowie, Neil Young, Paul Simon, Lou Reed, Arcade Fire, Elbow nebo Radiohead). Byla to ale jen první část projektu. V té druhé, která vychází nyní, zpívají někteří umělci z těch, jejichž písně použil na své album, skladby jeho. A vznikly i mnohé zajímavé verze.

Black Label Society: Unblackened

Foto: Mystic Production

Nová alba

Akustické album americké rockové kapely Black Label Society bylo nahráno při jejím vystoupení 6. března letošního roku v klubu Nokia v Los Angeles. Opět se ukazuje, že nejlepší unplugged koncerty nabízejí obvykle rockové formace. Akustické verze původně razantních hardrockových písniček jsou ve většině případů skvostné.

Sammy Hagar: Sammy Hagar & Friends

Foto: Mystic Production

Nová alba

Sólové album bývalého zpěváka skupin Montrose a Van Halen Sammyho Hagara odhaluje v celé krásně jeho pěvecký talent. Na desce jej také doplňují jeho přátelé, ať už ve zpěvu či ve hře. Přítomni jsou Taj Mahal, Michael Anthony, Chad Smith, Kid Rock, Joe Satriani a další. Nahrávka je pozoruhodná jak písněmi, tak i účastí hostů. Lahůdka pro rockery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám