Hlavní obsah

Kulturní tipy

Právo, avr, kč, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakčními tipy jsou čtení Jaromíra Konečného v Goethe Institutu, internetová adresa coto.je a album Lenky Filipové.

Článek

Jaromir Konecny: Literární kabaret

Spisovatel Jaromir Konecny (1956) se narodil v Praze, v roce 1982 emigroval do Spolkové republiky Německo. V současné době žije v Mnichově, je autorem na volné noze.

Už několik let Konecny s velkým úspěchem baví publikum v Německu svými texty na poetry slamech, ale i při tradičních literárních pořadech. Jeho vystoupení patří k tomu nejlepšímu, co může literární kabaret nabídnout. Konecny se účastní německých poetry slamů už od samého počátku. Padesát jich vyhrál a dvakrát se stal vicemistrem celoněmeckého poetry slamu.

Goethe Institut, Praha, dnes, 19.30

Internet http://coto.je/

Internetový projekt http://coto.je/ dovoluje nahlédnout do hesel čtyř významných českých encyklopedii. K dispozici je Ottův slovník naučný, Ottův slovník nové doby. Malá československá encyklopedie a encyklopedie Universum. Celkem půl miliónu hesel a téměř 30 tisíc barevných a černobílých obrázků. Základní několikařádková informace je zdarma, pokud chcete podrobnější údaje a celá hesla, musíte se stát předplatitelem. Vše je užitečné i pro majitele tištěných podob těchto encyklopedií, coto.je mohou využít jako užitečný vyhledávač jednotlivých slov i unikátní rejstřík.

Lenka Filipová: Částečné zatmění slunce

Výborný dárek k nedávným padesátinám kytaristky a písničkářky Lenky FIlipové se povedl Supraphonu. Sympatické stálici české pop scény vydal novou CD verzi jejího slavného alba z roku 1988 a ke 12 původním písním (až na dvě vše z vlastní dílny) přidal 10 bonusů. Ty vybral z televizních pořadů 70. a 80. let včetně francouzské verze největšího hitu alba, písně Za všechno může čas. Bonusy vesměs ukazují komornější stránku její tvorby a virtuozitu kytarové hry a tvoří dobrý protiklad k ostatním písním nahrávky.

Supraphon, 67: 40

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám